Home » D:News » Ce facem cu inventatorii români?

Ce facem cu inventatorii români?

Ce facem cu inventatorii români?
Publicat: 11.04.2013
Anual, sute de inventatori şi oameni de ştiinţă români, din toate domeniile, se înscriu în concursurile de inventică de pe întreg globul, pentru a demonstra lumii valoarea “minţii” româneşti. Anual, milioane de oameni asistă revoltaţi la indiferenţa şi nepăsarea celor care ar trebui să promoveze aceste adevărate valori ale României: autorităţi, societatea civila şi alţii. Anual, aceşti români de excepţie umplu vitrine cu medalii obţinute la aceste concursuri. Anual, invenţiile lor salveaza vieţi, modifică destine, îmbunătăţesc performanţele unor afaceri, transformă oameni şi instituţii. Anual, ne dăm seama că pentru ei facem prea puţin.

 

Este motivul pentru care una dintre cele mai mari companii din lume, o firmă care datorează de peste 100 de ani succesul său inovaţiei şi dorinţei oamenilor de a depăşi limitele, a decis să promoveze şi să premieze inventica românească. 

Compania 3M, care împlineşte 15 ani de prezenţă în România, îşi propune să depună un efort constant pentru a promova inovaţia.

 

  • Compania 3M, înfiinţată în anul 1902 în SUA, are azi o cifră de afaceri de 30 miliarde USD, 84.000 de angajaţi şi operaţiuni în 65 de ţări.  
  • Compania deţine peste 2.500 de brevete de invenţie şi inovaţie recunoscute în întreaga lume. Printre miile de produse inventate de 3M, în istoria sa de peste un secol, se numără banda adezivă, folia reflectorizantă, „şmirghelul” rezistent la apă – produse care intervin în viaţa noastră de zi cu zi. Inovaţiile 3M au îmbunătăţit viaţa a milioane de oameni din întreaga lume: conducerea autoturismului pe timpul nopţii a devenit mai uşoara, clădirile mai sigure, iar produsele electronice mai economice şi mai puţin dăunatoare pentru mediu. 3M a contribuit chiar la realizarea primului pas pe Luna.

Campania “Premiază inovaţia”, susţinută de 3M România, este un proiect complex, care se axează pe implicarea tuturor actorilor şi vectorilor sociali care participă la această sărbătoare al ştiinţei româneşti: studenţi, profesori, mediu academic, cercetători, mass media, autorităţi, mediul de afaceri.

Premiază inovaţia” începe prin câteva evenimente locale desfăşurate în universităţi prestigioase, alese pentru istoria şi tradiţia lor în cercetare, pentru implicarea în tot ceea ce presupune formarea şi dezvoltarea de lideri în domeniile respective. 

Prin aceste evenimente locale ne propunem să catalizăm participarea şi dialogul între inventatori, studenţi, curioşi, pasionaţi, mediul academic, odată cu prezentarea susţinuta de un inventator din regiunea respectiva. 

Evenimentele au un caracter itinerant, prezentând deopotrivă invenţii româneşti şi internaţionale, produse pe care le folosim zi de zi, fără să ştim cine le-a inventat, tehnologii care ne protejează sănătatea sau ne salvează viaţa. 

Calendarul evenimentelor în universităţi:

  • Cluj (13-17 mai) 

  • Iaşi (27-31 mai)

  • Timişoara ( 23-25 mai)

  • Braşov (octombrie)

  • Bucureşti (octombrie)

 

Un eveniment în universitate

Miezul fiecăruia dintre evenimentele de la universităţi va fi constituit din prelegerea susţinută de un inventator local şi din discuţia pe care acesta o va purta cu studenţii.

Un alt moment este prezentarea proiectului “Premiază inovaţia” şi modul în care studenţii se pot implica în desfăşurarea sa.

De asemenea, organizatorii au în vedere o discuţie în direct, via Skype, cu un membru al departamentului de cercetare al 3M din SUA.

Studenţii vor putea participa la un concurs cu premii în care pot  câştiga un iPad sau un pachet de produse 3M.

La finalul seminarului, studenţii vor putea discuta mai multe cu inventatorul în hol, unde va fi amenajat un mic stand 3M şi unde va fi prezent şi managerul de Resurse Umane 3M, pentru eventuale discuţii referitoare la angajare.

 

Promovare

Proiectul are o importantă componentă de comunicare. Echipa organizatoare pregăteşte un site web, o adevărată “wikipedia” a inventicii româneşti: o enciclopedie la zi a tuturor inventatorilor şi a invenţiilor lor.

Lucrurile nu se opresc aici. Vizitatorii acestui portal vor putea să voteze invenţiile şi inventatorii pe care îi văd şi despre care află informaţii, pot  interacţiona şi distribui conţinut de pe acest site pe conturile reţelelor sociale (Facebook, Twitter, Google +, LinkedIn etc.)

 “Premiază inovaţia” este o campanie de anvergură, prin obiective şi desfăşurare de forţe. Pe lângă promovarea inventatorilor premiaţi internaţional, este încurajată implicarea studenţilor şi a inventatorilor amatori, care vor avea la dispoziţie “innovation tube”, pe care să-şi posteze filmul invenţiei şi să obţina voturi şi popularitate.

Miza acestei campanii? Popularizarea ideilor care duc inovaţia mai departe, care schimbă şi salvează vieţi, care generează pasiune şi, de ce nu, creştere economica şi reputaţie la nivel mondial.

 

Premiile inovaţiei româneşti

Campania va culmina cu o Gală a premiilor inovaţiei româneşti, la care vor fi premiaţi cei mai importanţi inventatori ai anului în curs, alături de un premiu de popularitate, în funcţie de voturile publicului.

Vor fi prezente peste 200 de persoane, numeroşi oameni de ştiinţă, inventatori, susţinători ai inventicii, oameni de afaceri, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile. 

Pentru jurizare, vor fi contactate persoane cu  autoritate în domeniul inventicii/ştiinţei (inventatori, profesori, academicieni) care să poată analiza şi judeca propunerile pentru premiere. 

La gala finală, Premiile Inovaţiei Româneşti, se vor acorda premii autorilor celor mai bune invenţii – un final de excepţie pentru această campanie extrem de importantă la nivel naţional, ca mesaj şi semnificaţie

 

Premiază inovaţia

Proiect de susţinere şi promovare a inventicii româneşti

Contact pentru detalii referitoare la proiect:

Bianca Zamfir – [email protected] – 0723 556 526

George Iordache – [email protected] – 0722 556 526

Daniela Lechinţeanu- [email protected] 0722 508 711

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase