Home » D:News » Ce fac rechinii când e lună plină? Oamenii de ştiinţă au descoperit cum îşi schimbă prădătorii comportamentul

Ce fac rechinii când e lună plină? Oamenii de ştiinţă au descoperit cum îşi schimbă prădătorii comportamentul

Ce fac rechinii când e lună plină? Oamenii de ştiinţă au descoperit cum îşi schimbă prădătorii comportamentul
Publicat: 16.04.2013
Luna şi temperatura apei afectează modul în care se scufundă rechinii, susţine un nou studiu care i-ar putea ajuta pe pescari să nu îi mai prindă accidental pe marii prădători în plasele de pescuit.

O echipă de oameni de ştiinţă de la University of Western Australia’s Oceans Institute şi Australian Institute of Marine Science au petrecut 3 ani studiind rechinii cenuşii de recif din Palau, Pacific. 

Folosind telemetri acustică, specialiştii au monitorizat 39 de rechini şi astfel au aflat că atunci când este lună plină ei preferă să îşi petreacă timpul în ape adânci, dar că în fazele de lună nouă străbat apele mai puţin adânci. 

Astfel de patternuri s-au observat anterior şi la peştele spadă şi alte două specii de ton (Thunnus obesus, Thunnus albacares), lucru care sugerează că sugerează că acest comportament al rechinilor de recif este legat de hrană. 

De asemenea, cercetătorii au notat că ar putea fi vorba de un răspuns anti-prădător, prin care rechinii de recif încearcă să evite zonele luminoase care le-ar permite rechinilor mai mari să îi vâneze. 

„Am descoperit şi că acest comportament de cufundare al rechinilor cenuşii de recif este asociat cu temperatura apei”, a declarat autorul studiului Gabriel Vianna. În general, femelele adulte se scufundă la o adâncime medie de 35 de metri iarna şi la 60 de metri primăvara atunci când apa se încălzeşte. Specialiştii explică faptul că din cauza că ei sunt creaturi cu sânge rece, rechinii ar putea prefera ape mai calde pentru a-şi putea conserva energia. 

Mai mult, rezultatele cercetării indică şi faptul că rechinii înoată la adâncuri diferite în funcţie de momentul zilei. „Am fost surprinşi să vedem rechini cum dimineaţa rechinii încep să navigheze până după-amiază când au tendinţa de a urca în straturile superioare ale oceanului. Din câte ştim noi, este pentru prima dată când se observă astfel de modele la rechinii de recif”, a adăugat Vianna. 

Acum, cercetătorii susţin că aceste observaţii ar putea ajuta la conservarea speciei, având în vedere că pescarii vor putea afla cu uşurinţă la ce adâncime se găsesc rechinii în funcţie de momentul zilei şi de fazele lunii. 

Sursa: AFP

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase