Home » D:News » Părul grizonant, o chestiune a trecutului! Specialiştii au descoperit cum să repigmenteze părul alb

Părul grizonant, o chestiune a trecutului! Specialiştii au descoperit cum să repigmenteze părul alb

Părul grizonant, o chestiune a trecutului! Specialiştii au descoperit cum să repigmenteze părul alb
Publicat: 07.05.2013
Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele cu păr grizonant acumulează peroxid de hidrogen în foliculii de păr, lucru care determină albirea părului din interior spre exterior.

Din fericire, ei spun că acest proces poate fi inversat de „un cocktail de antioxidanţi” care permite „repigmentarea” firelor de păr. Descoperirea procesului care stă la baza albirii părului s-a făcut în timpul studierii unei boli de piele numită vitiligo (care provoacă depigmentarea pielii şi a părului). 

Echipa de cercetători, care a inclus şi specialişti de la Bradford University’s School of Life Sciences, susţine că acumulările de peroxid de hidrogen apar ca urmare a unei cantităţi masive de „stres oxidativ epidermic”.

De ce provoacă stresul încărunţirea părului? Răspunsul la această întrebare pare să fi fost descoperit în 2011 de Robert Lefkowitz, cel ce avea să fie laureatul Premiului Nobel pentru Chimie în 2012. Lefkowitz a condus un grup de cercetători ce a descoperit că stresul provoacă eliberarea unui număr de neurotransmiţători care joacă un rol important în reacţia ”luptă sau fugi”. În mod normal, aceşti neurotransmiţători sunt eliberaţi pentru o perioadă scurtă, având efecte benefice (de exemplu, permiţându-ne să evităm un automobil ce se îndreaptă spre noi). Producţia pe termen lung a acestor neurotransmiţători, însă, poate provoca daune ADN-ului. Cercetătorii conduşi de Lefkowitz au arătat că aceste daune stimulează îmbătrânirea, creşterea tumorilor, pierderea sarcinilor, probleme psihiatrice şi încărunţirea părului.

De ce ne încărunţeşte părul? Misterul a fost descifrat

În noul studiu, experţii au analizat un grup internaţional de 2,411 de pacienţi care sufereau de vitiligo. Pacienţii au fost trataţi cu un medicament cunoscut ca pseudocatalază activată de lumina soarelui, iar în urma administrării s-a constatat că pigmentul pielii şi al genelor revenise. 

Gerald Weissman, redactorul şef al FASEB Journal, susţine că acest tratament ar putea fi dezvoltat pentru a permite „repigmentarea” părului grizonant, sau prevenirea albirii firelor de păr. „De multe generaţii, s-au născocit diferite remedii pentru ascunderea şuviţelor albe de păr, dar acum, pentru prima dată, a fost dezvoltat un tratament”, a declarat acesta. 

Între timp, el a mai explicat că prioritară este dezvoltarea unui tratament pentru vitiligo. „Deşi descoperirea este captivantă, ceea ce este şi mai interesant este faptul că ea poate fi utilizată şi pentru vitiligo. Această condiţie, deşi tehnic este cosmetică, poate avea efecte socio-emoţionale serioase. Dezvoltarea unui tratament eficient pentru această condiţie are potenţialul de a îmbunătăţi radical vieţile multor oameni”, a mai adăugat Weissman. 

Sursa: Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase