Home » D:News » Cum te-ai simţi pe ISS: ce se întâmplă cu simţurile noastre în spaţiu?

Cum te-ai simţi pe ISS: ce se întâmplă cu simţurile noastre în spaţiu?

Cum te-ai simţi pe ISS: ce se întâmplă cu simţurile noastre în spaţiu?
Publicat: 12.05.2013
Comandantul Staţiei Spaţiale Internaţionale, astronautul canadian Chris Hadfield, a lansat o nouă serie de clipuri video intitulată „Simţurile în Spaţiu”.

Prin intermediul acestor filmări Chris explică cum simţurile astronauţilor care petrec mult timp în spaţiu pot fi afectate. Se pare că, în general, spaţiul nu este tocmai locul ideal în care ai vrea să îţi petreci câteva luni din viaţă. În clipurile video pe care le puteţi vedea mai jos, Chris explică pe rând modul în care cele cinci simţuri ale omului sunt afectate de mediul din spaţiu. 

În ceea ce priveşte auzul, Hadfield explică cum pe lângă faptul că nimeni nu te-ar auzi în spaţiu dacă ai ţipa, din cauză că sunetul nu călătoreşte prin vidul din cosmos, la bordul ISS auzul este perturbat de zumzăitul continuu al sistemelor de ventilaţie şi al altor mecanisme. La capitolul văz, Chris mărturiseşte că mulţi astronauţi se plâng că odată ajunşi în spaţiu, vederea lor se înceţoşează. Oamenii de ştiinţă dau vina pe fluidele ce ajung în capul omului odată ajuns în spaţiu. Acestea apasă pe globul ocular, aplatizându-l. În unele cazuri, aplatizarea devine permanentă iar vederea astronauţilor nu revine la normal nici atunci când aceştia se întorc pe Pământ. Un alt fenomen ciudat explicat de Chris este acela că astronauţii aflaţi în spaţiu tind să  vadă sclipiri de lumină atunci când ţin ochii închişi. Acest lucru este determinat de radiaţiile cosmice, care în cazuri rare pot fi observate şi în lumina zilei de unii astronauţi mai sensibili. 

Nici mirosul şi nici gustul nu sunt prea grozave în spaţiu, tot din cauza fluidelor care, în condiţii de gravitaţie zero, au tendinţa de a urca în partea superioară a corpului. Ca urmare a acestui lucru, sinusurile sunt blocate şi mirosurile devin greu de detectat. Chris mărturiseşte că mâncarea pare fără gust în spaţiu, motiv pentru care astronauţii preferă alimentele foarte condimentate. 

În privinţa simţului tactil, astronautul susţine că schimbările nu sunt foarte mari, dar că după ceva timp de stat în spaţiu, tălpile astronauţilor devin foarte moi, ca urmare a faptului că nu mai este solicitată, în timp ce pielea din partea superioară a labei piciorului devine mai tare, având în vedere că astronauţii folosesc această zonă pentru a se prinde de obiecte şi a se deplasa. 

Sursa: Gizmodo

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase