Home » D:News » De ce se îmbracă femeile în roşu? Răspunsul poate fi surprinzător

De ce se îmbracă femeile în roşu? Răspunsul poate fi surprinzător

De ce se îmbracă femeile în roşu? Răspunsul poate fi surprinzător
Publicat: 29.05.2013
V-aţi îmbrăcat astăzi cu o rochie roşie sau cu un pulover roz? Un nou studiu sugerează că aceste elemente de vestimentaţie transmit un mesaj ascuns: ar putea fi un semn făţiş ce anunţă fertilitatea femeii.

În noua cercetare, 124 de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 47 de ani au fost întrebate de oamenii de ştiinţă ce culoare are bluza pe care o poartă şi când a avut loc ultima menstruaţie. Cu ajutorul întrebării din urmă, cercetătorii au putut stabili care dintre participantele la studiu se aflau în punctul maxim de fertilitate (acesta înregistrându-se la 6-14 zile de la ultimul ciclu).

Studiul a relevat că era de trei ori mai probabil ca femeile ce purtau roşu sau roz să se găsească la punctul maxim de fertilitate în comparaţie cu femeile care purtau alte culori.

Alte cercetări mai vechi au arătat că anumite animale se etalează în perioadele fertile pentru a atrage parteneri, însă până acum nu erau cunoscute dovezi care să ateste existenţa acestui obicei în rândul oamenilor. Cercetătorii afirmă că noul studiu oferă câteva dovezi ce atestă că există o metodă directă prin care potenţialii parteneri pot observa ovulaţia – momentul din lună când o femeie are cele mai multe şanse să rămână însărcinată.

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a reproduce rezultatele într-o populaţie mai numeroasă. De asemenea, studiul nu a măsurat nivelul hormonilor, o metodă mai eficientă de stabilire a punctului maxim de fertilitate.

Numeroase culturi asociază culoarea roşie cu dragostea şi pasiunea, iar cercetări mai vechi au arătat că bărbaţii care au fost rugaţi să noteze imagini ce înfăţişau femei în funcţie de gradul de atracţie tindeau să ofere note mai mari dacă fotografiile erau înconjurate de un chenar roşu.

Unele studii au arătat că, în timpul perioadei de maximă fertilitate, femeile tind să prezinte o dorinţă sexuală sporită, sunt mai atrase de trăsăturile masculine şi tind să poarte haine mai îndrăzneţe.

Cercetătorii afirmă că nu au identificat motivele pentru care femeile se îmbracă în roşu şi roz în perioada de ovulaţie, fiind nevoie de alte studii pentru a stabili dacă femeile iau această decizie deoarece doresc să pară sexy.

O ipoteză porneşte de la faptul că aceste culori atrag atenţia, iar femeile – conştient sau inconştient – doresc să atragă atenţia asupra propriei persoane în perioada în care se simt sexy, chiar dacă nu caută neapărat atenţia bărbaţilor, spun cercetătorii.

Un alt studiu realizat de cercetători a arătat că mai puţine femei poartă roşu în perioada de fertilitate în timpul verii faţă de perioada de iarnă. O posibilă explicaţie ar putea fi faptul că femeile poartă roşu mai ales în situaţiile în care nu pot folosi alte strategii prin care să atragă atenţia, cum ar fi reducerea numărului de haine purtate (ceea ce este mai uşor în timpul verii), afirmă Alec Beall, unul dintre cercetătorii ce au realizat acest studiu.

Cercetarea a fost prezentată în cadrul întrunirii anuale a Association for Psychological Science. Studiul va fi publicat în jurnalul Psychological Science.

Sursa: LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase