Home » D:News » Descoperire rară în Peru: primul mormânt regal datând din perioada enigmaticului imperiu Wari (FOTO)

Descoperire rară în Peru: primul mormânt regal datând din perioada enigmaticului imperiu Wari (FOTO)

Publicat: 28.06.2013
Arheologii au făcut o descoperire rară în Peru, identificând primul mormânt regal neatins de jefuitori. Acesta găzduieşte rămăşiţele a trei regine Wari, lângă care au fost descoperite comori de aur şi de argint, cât şi posibile sacrificii umane.

Deşi împrejurimile acestui sit au fost jefuite de numeroase ori, acest mausoleu a scăpat neatins de vânătorii de comori, spun arheologii.

Cu mult înainte ca incaşii să construiască Machu Picchu, imperiul Wari a prosperat în regiunea în care se află astăzi Peru, dominând între anii 700 şi 1.000 e.n. Dacă în acea perioadă Parisul avea doar 25.000 de locuitori, Huari, capitala imperiului Wari, găzduia 40.000 de persoane în perioada sa de vârf. 

„Pentru prima dată în istoria arheologiei din Peru am descoperit un mormânt imperial care aparţine imperiului şi culturii Wari”, declarat arheologul Milosz Giersz, citat de Reuters.

Aceste podoabe descoperite în mormântul unei femei Wari sunt inscripţionate cu desene ce înfăţişează fiinţe înaripate    Foto: Daniel GiannoniAceste podoabe descoperite în mormântul unei femei Wari sunt inscripţionate cu desene ce înfăţişează fiinţe înaripate

Oamenii de ştiinţă au spus că această descoperire îi va ajuta să descifreze misterele populaţiei din Munţii Anzi, cu multe secole înainte de ascensiunea Imperiului Incaş, a cărui viaţă a fost descrisă în detalii de cuceritorii spanioli.

Mormântul regal, descoperit în urmă cu câteva luni în situl El Castillo de Huarmey, la aproximativ 300 de kilometri de Lima, conţine obiecte din aur, ceramică şi 63 schelete vechi de circa 1.300 de ani.

Multe dintre trupurile găsite în camera mortuară au aparţinut unor femei mumificate stând în poziţie verticală – indicând apartenenţa lor la familia regală şi sugerând faptul că femeile Wari deţineau mai multă putere decât se credea.

„Femeile au fost înmormântate cu cercei frumos decoraţi, realizaţi din metale preţioase, despre care s-a crezut în trecut că erau folosite doar de bărbaţi”, a declarat arheologul Patrycja Przadk.

Un lord Wari este pictat pe un recipient din ceramică vechi de 1.200 de ani    Foto: Daniel GiannoniUn lord Wari este pictat pe un recipient din ceramică vechi de 1.200 de ani

Istoricii cred că regatul Wari, care a dominat regiunea între anii 600 e.n. şi 1100 e.n., au fost primii oameni care au unit într-un singur imperiu triburi diferite într-o reţea sofisticată în regiunea Anzilor Peruvieni.

Bioarheologul Wieslaw Wieckowski spune că şase schelete nu erau înfăşurate în textile şi par să fi fost sacrificii umane aduse femeilor mumificate din elita regală.

„Aceştia erau oameni simpli, aruncaţi în mormânt înainte ca mormântul să fie sigilat. Erau lungiţi pe burtă, într-o poziţie întinsă, cu membrele orientate în direcţii diferite”, a spus Wieckowski.

Cercetătorii au descoperit peste 1.000 de artefacte de-a lungul lunilor de săpături efectuate în acest sit, iar Giersz se aşteaptă ca arheologii să continue să descopere lucruri noi ani buni de-acum încolo.

Surse: LiveScience, National Geographic, Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase