Home » D:News » „Superputerile” animalelor: pot delfinii să „vadă” fătul din uterul unei femei gravide?

„Superputerile” animalelor: pot delfinii să „vadă” fătul din uterul unei femei gravide?

Publicat: 12.07.2013
Unii oameni de ştiinţă consideră că delfinii ar putea să detecteze prezenţa fătului în uterul unei femei însărcinate, cu ajutorul unuia dintre simţurile lor speciale - ecolocaţia.

Ecolocaţia este unul dintre instrumentele fundamentale de care se servesc delfinii pentru a comunica şi pentru a se orienta în apă: ei emit sunete, care se propagă prin apă, undele sonore lovindu-se de obiecte şi producând un ecou, care este recepţionat de delfini. Pe baza acestui ecou, ei obţin informaţii privind forma, mărimea, consistenţa obiectului din faţa lor şi distanţa până la el.

O tehnică similară este folosită în medicină pentru a vizualiza fătul în uterul unei femei – binecunoscuta ecografie.

Atât ecolocaţia delfinilor, cît şi ecografia implică ultrasunetele – sunete cu frecvenţă foarte înaltă, inaudibile pentru urechea umană. Delfinii, însă, le pot emite şi percepe.

Având în vedere că delfinii emit ultrasunete şi percep ecoul acestora, oamenii de ştiinţă s-au întrebat dacă aceste mamifere pot detecta prezenţa fătului în uterul unei femei însărcinate.

Circulă unele relatări conform cărora delfinii par să manifeste un interes deosebit faţă de femeile gravide, înotând în vecinătatea lor şi emiţând în apropierea abdomenului lor un anumit tip de sunet, numit buzz de către cercetători – un fel de ecolocaţie concentrată.

Ce spun specialiştii despre posibilitatea ca delfinii să perceapă prezenţa fătului în interiorul corpului unei femei?

Lori Marino, specialist în neuroştiinţe, care studiază inteligenţa cetaceelor la Universitatea Emory din Atlanta, SUA: „Cred că este foarte plauzibil ca delfinii să fie capabili să detecteze prezenţa unui făt. Totuşi, e nevoie de un studiu foarte precis controlat pentru a confirma acest lucru.”

Malcolm Nicolson, profesor de istoria medicinei la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie, crede că s-ar putea ca delfinii să fie capabili să detecteze sarcina la o femeie; de pildă, un delfin care ar înota alături de antrenoarea sa, înainte ca aceasta să fie gravidă şi după ce a devenit gravidă, „este posibil să perceapă o schimbare în profilul ei ecografic”. 

Mike Walsh, un medic veterinar speciazat în îngrijirea animalelor acvatice, din cadrul Universităţii din Florida, crede că, de vreme ce s-a demonstrat experimental că delfinii pot percepe formele unor obiecte chiar printr-o barieră opacă, de pildă peretele uneicutii, iar apa este un mediu foarte bun pentru propagarea ultrasunetelor, „pare logic să credem că au potenţialul de a diferenţia fiinţele umane între ele şi pe cele gravide de cele care nu sunt gravide.” Totuşi, chiar dacă „văd” fătul din corpul unei femei gravide, s-ar putea să nu ştie ce este.

Lori Marino crede că delfinii ar putea vizualiza o imagine a fătului, deoarece se ştie, din alte studii, că pot converti cu multă acurateţe imaginea acustică dată de ecolocaţie într-o imagine vizuală şi vice versa. La fel cum „poza” de pe ecranul ecografului redă imaginea bebeluşului încă nenăscut, ecolocaţia le-ar putea furniza delfinilor o imagine a fătului.

Tot astfel, s-ar putea ca delfinii să fie capabilil să recunoască, prin ecolocaţie, starea de gestaţie la femelele din propria specie. Au fost observaţi delfini emiţând sunete buzz în apropierea femelelor gestante

Însă, chiar dacă delfini ar putea detecta prezenţa sarcinii la femei, naşterea în mijlocul delfinilor – o modă ciudată recent apărută, ai cărei adepţi călătoresc, de pildă, în Hawaii pentru a avea parte de o astfel de experienţă, în instituţii specializate -, este după, opinia majorităţii oamenilor de ştiinţă, o idee periculoasă: mamiferele marine carnivore (cum sunt şi delfinii) se pot dovedi agresive, iar viaţa mamei şi a nou-născutului ar putea fi în primejdie în asemenea condiţii. 

Există şi oameni care cred şi susţin că delfinii au capacitatea de a detecta unele boli la oameni, cu relatări conform cărora delfinii s-ar comporta neobişnuit în prezenţa unor oameni care suferă de tumori canceroase, dar aceste afirmaţii, spune Lori Marino, sunt mult mai puţin credibile. Nu există nicio dovadă a faptului că delfinii pot detecta cancerul sau că pot vindeca oamenii folosind ecolocaţia.

Sursa: FOXNews

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase