Home » D:News » Proiect îndrăzneţ pentru unul dintre cele mai vechi lăcaşuri gotice din Transilvania (GALERIE FOTO)

Proiect îndrăzneţ pentru unul dintre cele mai vechi lăcaşuri gotice din Transilvania (GALERIE FOTO)

Publicat: 22.07.2013
Biserica romano-catolică "Sfântul Mihail" din Cluj-Napoca, unul din cele mai vechi lăcaşuri de cult gotice din Transilvania, va fi restaurată după un proiect minuţios, care va ajuta şi la o mai bună înţelegere a istoriei monumentului, costurile fiind estimate la 11-12 milioane de euro.

Universitatea Tehnică din Budapesta a început proiectarea restaurării Bisericii romano-catolice „Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca, una din cele mai vechi biserici gotice din Transilvania, aflată într-o stare avansată de degradare, iar costurile lucrărilor sunt estimate la 11-12 milioane de euro.

Ultima restaurare a avut loc la sfârşitul anilor ’50

Profesorul Mezős Tamás, de la Universitatea Tehnică din Budapesta, şef al proiectului de restaurare, a declarat pentru Mediafax că, dacă s-ar asigura finanţarea continuă, restaurarea ar putea fi finalizată în trei ani şi jumătate, patru ani.

„Universitatea Tehnică din Budapesta a început proiectarea restaurării Bisericii romano-catolice «Sfântul Mihail» din Cluj-Napoca, una dintre cele mai vechi biserici gotice din Transilvania, construită în secolul al XIV-lea. Este necesar şi de actualitate să fie pregătit monumentul pentru o restaurare de ansamblu. Ultima oară, biserica a fost restaurată la sfârşitul anilor ’50, când a fost înlocuită bolta din cor. Cei aproape 60 de ani care au trecut de atunci şi starea suprafeţelor de piatră susţin oportunitatea intervenţiei. Înainte de începerea proiectării am estimat valoarea lucrărilor necesare de restaurare la 8-9 milioane de euro. În urma cercetărilor, cunoscând starea actuală a clădirii, estimăm că această sumă poate să atingă 11-12 milioane de euro. Dacă suma necesară pentru lucrările de restaurare poate fi asigurată apelând la o singură procedură de finanţare, adică finanţarea de-a lungul lucrărilor ar fi continuă, restaurarea poate fi finalizată, de la data începerii ei, în 3,5 – 4 ani”, a spus Mezős.

Potrivit acestuia, proiectul de restaurare nu vizează o intervenţie ţintită, cu un singur scop, ci urmăreşte restaurarea întregii biserici, în ansamblu – interior, exterior, corpul bisericii, turnul şi grădina din jur.

„Proiectarea restaurării se face începând cu soluţionarea problemelor de umiditate ridicată a zidurilor, până la solidificarea, conservarea şi hidrofobizarea suprafeţelor de piatră, relevarea şi soluţionarea problemelor structurale. Ne ocupăm, la fel, şi cu reabilitarea acoperişului. Înainte de realizarea proiectului de restaurare, efectuăm şi cercetări care ne ajută la o înţelegere mai aprofundată a istoriei construirii bisericii, dar nu sunt aşteptate cercetări arheologice extinse cu această ocazie”, a subliniat Mezős Tamás.

Finanţarea restaurării ar putea fi asigurată din fonduri europene

Profesorul a afirmat că nu se aşteaptă la apariţia unor probleme structurale majore în cadrul restaurării, mai puţin cele legate de „consolidarea” din anii ’50 a bolţii corului bisericii, şi a apreciat că vor avea loc, în rest, intervenţii de specialitate uzuale, dar „costisitoare şi de durată”, datorită importanţei şi stării avansate de degradare a bisericii gotice.

„Apelând la procedurile cunoscute din repertoriul profesional de specialitate al protecţiei patrimoniului, clădirea poate fi restaurată. Pentru finanţarea lucrărilor ar fi posibil de obţinut sprijinul UE, care asumă conservarea patrimoniului arhitectural european asigurând fondurile necesare, împreună cu o parte proprie de 10-15 la sută, provenind din diverse surse, pentru că este interesul tuturor celor cărora le aparţine acest monument. Mă refer la biserică, la oraşul şi judeţul Cluj, la cele două state, România şi Ungaria, dar şi la guvernele României şi Ungariei”, a spus şeful proiectului de restaurare.

Mezős Tamás a subliniat că Biserica „Sfântul Mihail” este o realizare importantă a arhitecturii medievale europene, provenind aproape din partea periferică a teritoriului de răspândire al stilului arhitecturii gotice.

„În rândul transformării bisericilor urbane parohiale în biserici de tip hală, Biserica «Sfântul Mihail», biserica parohială din Sebeş şi Biserica «Mátyás» cu hramul Adormirii Maicii Domnului, din Budapesta, au fost realizate în aceeaşi perioadă în cadrul unui program important. Relaţiile între el,e din punct de vedere stilistic, pot fi asociate cu activitatea familiei Parler, originare din Nürnberg, respectiv pot fi asociate cu unele construcţii benedictine din Austria. După anul 1420, participarea unui meşter constructor originar din Kassa (Košice), Slovacia, este probabilă la faza finală de construire a Bisericii «Sfântul Mihail». În acest fel este evident că lucrările de construire a bisericii parohiale din Cluj pot fi puse în legătură nu doar cu construcţiile regale din Ungaria, prin activitatea familiei Parler, dar şi prin influenţele internaţionale benedictine şi o situează în elita arhitecturii europene gotice de secol al XV-lea”, a explicat Mezős.

Proiectul de restaurare va fi gata la sfârşitul acestui an

Arhitectul Orbán György, co-proiectant al restaurării Bisericii „Sfântul Mihail”, a declarat, la rândul său, că după partea de relevare de arhitectură, urmează cercetările de specialitate, cele bazate pe ştiinţele naturii şi cele istorice.

Pentru cercetare, se folosesc aparate speciale, cum ar fi un radar cu ajutorul căruia se detectează cavourile şi pivniţele din subsolul lăcaşului de cult, respectiv eventualele fundaţii şi ziduri acoperite de actuala pardoseală, cu provenienţă din perioadele mai vechi de construire a bisericii. Pe baza evaluării pietrelor, calitatea şi starea lor arată că se află într-o stare avansată de degradare. Până acum am identificat şase tipuri de pietre folosite, depinde din ce carieră au provenit şi în ce perioadă a fost exploatată cariera respectivă. După colectarea probelor şi analizele de laborator vom stabili ce degradări există, fizico-chimice şi biologice, se face harta degradărilor şi facem propuneri de solidificare, reparare şi protejare a pietrelor”, a explicat el.

Arhitectul a adăugat că se vor face cercetări şi privind picturile murale din diferite perioade.

„De asemenea, vom efectua cercetări să vedem ce picturi murale mai există sub straturile istorice de tencuială, perioadele din care provin, în condiţiile în care biserica are o perioadă lungă de la construire şi având în vedere că a aparţinut timp de 171 de ani luteranilor, calviniştilor şi unitarienilor, mai puţin între 1603-1605 când slujbele religioase au fost oficiate de iezuiţi. Începând din 1545 până în 1716, a aparţinut cultelor protestante care, din motive doctrinare, au înlăturat sculpturile medievale şi picturile murale prin tencuire sau şlefuire. Aceste cercetări, completate cu cele în arhive, vor ajuta să înţelegem mai aprofundat istoria construirii bisericii, fapt esenţial în proiectarea restaurării”, a arătat Orbán.

Proiectarea restaurării va fi gata la sfârşitul acestui an, iar lucrările de restaurare propriu-zise ar putea începe în a doua parte a anului 2014. Specialiştii din Ungaria vor supraveghea şi execuţia lucrărilor de restaurare.

Biserica „Sfântul Mihail”, monument istoric, a fost construită în două etape, prima între 1316-1390 şi a doua între 1410-1487, în stil gotic, după care au avut loc intervenţii în epoca barocă şi renascentistă.

De-a lungul anilor, biserica a găzduit o serie evenimente istorice, precum botezul fostului rege al Ungariei Matei Corvin, născut la Cluj în 1443, sau ceremoniile de învestire a principilor Transilvaniei Gabriel Bethlen, Sigismund Rákoczi, Sigismund Báthory şi Gabriel Báthory.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase