Home » D:News » Ce păţesc copiii femeilor care au fumat când erau însărcinate?

Ce păţesc copiii femeilor care au fumat când erau însărcinate?

Ce păţesc copiii femeilor care au fumat când erau însărcinate?
Publicat: 25.07.2013
Copiii femeilor care au fumat ţigări atunci când erau însărcinate sunt mai predispuşi să sufere de probleme de comportament decât copiii mamelor care nu au fumat în timpul sarcinii, arată o nouă analiză.

„Tot mai multe dovezi sugerează că fumatul în timpul sarcinii şi frecvenţa fumatului în timpului sarcinii prezintă o legătură cu rezultatele dezvoltării după naştere”, a comentat Gordon Harold, autorul noului studiu şi totodată profesor de psihopatologie în cadrul Universităţii Leicester.

Cercetări mai vechi au sugerat existenţa unei legături între fumatul în timpul sarcinii şi problemele de comportament ale copiilor născuţi ulterior, însă acele studii nu au putut elimina influenţa altor factori, precum genele sau tehnicile de creştere a copiilor, spun cercetătorii.

Spre exemplu, Harold şi colegii săi scriu în cercetarea publicată în jurnalul JAMA Psychiatry că mamele care fumează în timpul sarcinii sunt mai predispuse să aibă un stil parental care să stimuleze comportamentul impulsiv.

Pentru noua analiză, cercetătorii au folosit date din trei studii efectuate în Noua Zeelandă, SUA şi Marea Britanie în care femeile erau întrebate dacă au fumat sau nu în timpul sarcinii. Părinţii şi profesorii au relatat ulterior dacă acei copii aveau probleme de comportament – cum ar fi dificultatea în a fi atenţi sau luptele cu alţi copii – între vârstele de 4 şi 10 ani.

De asemenea, analiza a comparat copiii care erau crescuţi de mame adoptive cu copiii care erau crescuţi de mamele lor biologice, pentru a vedea care este influenţa genelor şi a stilurilor de creştere a copiilor asupra legăturii dintre fumatul în timpul sarcinii şi comportamentul ulterior al copilului.

Cercetătorii au comparat scorul dat comportamentului copiilor cu un scor mediu de 100, pe o scară în care un scor mai ridicat sugerează mai multe probleme de comportament.

În studiile în care erau analizate femeile care şi-au crescut proprii copii biologici, cele care nu fumaseră în timpul sarcinii aveau copii ce obţineau, în medie, un scor de 99, pe când femeile care fumaseră în timpul sarcinii 10 sau mai multe ţigări aveau copii ce obţineau, în medie, un scor de 104.

Această diferenţă, spune Harold, ar duce la consecinţe perceptibile în viaţa de zi cu zi.

Rezultate similare au fost observate în rândul copiilor care fuseseră crescuţi de mame adoptive atunci când cercetătorii au întrebat mamele lor biologice dacă fumaseră sau nu în timpul sarcinii.

Deşi noul studiu nu poate demonstra că fumatul în timpul sarcinii a provocat probleme de comportament, Harold afirmă că cercetarea ajută la eliminarea altor explicaţii.

„Cercetarea arată că perioada prenatală are o influenţă continuă asupra rezultatelor. Noi nu spunem că viaţa de după naştere nu mai este relevantă, ci că ambele perioade sunt importante”, subliniază Harold.

Harold afirmă că sunt mai multe explicaţii care ar putea lămuri de ce fumatul în timpul sarcinii ar putea influenţa comportamentul ulterior al copilului, printre care şi faptul că bebeluşii mamelor care fumează se nasc cu dimensiuni mai mici şi le poate fi afectată dezvoltarea creierului.

Într-un editorial ce acompaniază cercetarea, Theodore Slotkin, profesor de farmacologie şi biologie a cancerului la Duke University School of Medicine, scrie că este fără tăgadă faptul că fumatul în timpul sarcinii contribuie la problemele ulterioare de comportament ale copilului.

De asemenea, Slotkin afirmă că îngrijorarea sa nu este limitată la comportamentul mamei.

„E un lucru dacă mama fumeaază, dar dacă mama stă într-un mediu în care este expusă la fum?”, a întrebat Slotkin.

Harold afirmă că noua cercetare oferă noi motive femeilor să nu fumeze în timpul sarcinii.

„Oferirea unui mediu prenatal sigur şi sănătos, ce oferă bebeluşului cea mai bună poziţie de start posibilă, ajută copilul pe termen lung”, a concluzionat specialistul.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase