Home » D:News » Noi imagini NASA surprind o zonă misterioasă de pe Soare (VIDEO)

Noi imagini NASA surprind o zonă misterioasă de pe Soare (VIDEO)

Noi imagini NASA surprind o zonă misterioasă de pe Soare (VIDEO)
Publicat: 27.07.2013
Nici măcar Icar nu ar fi putut visa să fi atât de aproape de Soare pe cât este NASA în acest moment, mulţumită sondei spaţiale Interface Region Imaging Spectrograph (IRIS).

Misiunea IRIS a fost lansată pe 26 iunie cu scopul de a examina atmosfera Soarelui. De curând, IRIS a surprins aceste imagini ale unei zone misterioase şi nemaiobservate de pe Soare. 

Instrumentul de pe IRIS este jumătate telescop cu spectrul ultraviolet, jumătate spectrograf. Rolul lui este de a surprinde imagini cu rezoluţie mare, monitorizând doar 1% din suprafaţa Soarelui, la un moment dat. Mai exact, el analizează doar câte o lungime de undă şi este atât de performant încât poate observa trăsături foarte detaliate ale Soarelui.

În mare, IRIS a fost creat pentru a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă cum se mişcă căldura şi energia prin misterioasa atmosferă scăzută a Soarelui. De asemenea, specialiştii susţin că sonda i-ar putea ajuta să descopere de ce erupţiile solare afectează sistemele electronice de pe Pământ. 

Mai jos puteţi urmări o filmare în slow-motion care surprinde atmosfera Soarelui. Imaginile au fost surprinse în ziua de 17 iunie, la  doar 21 de ore după ce IRIS şi-a început misiunea.

Sursa: Gizmodo
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase