Home » D:News » Mai tare decât antibioticele: „super-mierea” cu calităţi vindecătoare de excepţie

Mai tare decât antibioticele: „super-mierea” cu calităţi vindecătoare de excepţie

Mai tare decât antibioticele: „super-mierea” cu calităţi vindecătoare de excepţie
Publicat: 11.08.2013
Un nou tip de miere a început să fie folosit, cu rezultate excepţionale, pentru tratarea rănilor, a infecţiilor şi a plăgilor chirurgicale; s-a dovedit că ea distruge un mare număr de bacterii, fungi şi paraziţi, inclusiv temuţii microbi rezistenţi la antibiotice.

Mierea specială, numită Surgihoney, a fost testată timp de peste un an în spitalele din comitatul britanic Hampshire, fiind utilizată pentru îngrijirea bebeluşilor, a lăuzelor, a persoanelor vrăstinici şi a pacienţilor bolnavi de cancer, şi a dat rezultate atît de uimitoare, încât, recent, a fost emisă autorizaţia pentrru utilizarea ei pe scară largă în spitale.

Puterile acestei super-mieri par să fie cu adevărat excepţionale: rănile şi ulceraţiile, inclusiv cele infectate cu periculosul supermicrob MRSA (un stafilococ cu rezistenţă la numeroase antibiotice şi care pune mari probleme în spitale), s-au vindecat în câteva zile, iar numărul femeilor care sufereau infecţii după naşterea prin cezariană s-a redus la jumătate.

Surgihoney a fost, de asemenea, folosită pentru tratarea rănilor soldaţilor întorşi din Afghanistan, ca şi în tratamentul acneei şi pentru a proteja pielea pacienţilor cu cancer, care aveau implantat un cateter pentru chimioterapie.

Conform declaraţiilor dr. Matthew Dryden, microbiolog în cadrul organizaţiei Hampshire Hospitals NHS Foundation Trust, acest produs ar putea revoluţiona tratamentul plăgilor în întreaga lume. Unul dintre marile atuuri ale mierii Surgihoney este faptul că ea nu numai că distruge agenţii patogeni care infectează rănile, dar ajută şi la cicatrizare.

De altfel, mierea, în general, a fost folosită timp de mii de ani pentru proprietăţile ei dezinfectante şi cicatrizante; în ultimele decenii, însă, medicii au preferat să utilizeze antibioticele pentru tratarea infecţiilor.

Surgihoney este însă mai eficientă datorită rolului ei dublu – distruge microbii şi stimulează refacerea ţesuturilor.

Surgihoney a fost dezvotată de Ian Staples, un om de afaceri care a cumpărat o fermă în sudul statului Chile, a instalat acolo stupi, apoi a finanţat un program de cercetări ştiinţifice în Irlanda, pentru a descoperi proprietăţile deosebite ale acestei mieri.

Surgihoney nu este disponibilă comercial, deocamdată, dar recent a fost aprobată utilizarea ei în unităţile medicale britanice.

Sursa: Mail Online / Foto: Hepta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase