Home » D:News » Piloţii care zboară la altitudini mari prezintă un risc crescut de leziuni cerebrale

Piloţii care zboară la altitudini mari prezintă un risc crescut de leziuni cerebrale

Piloţii care zboară la altitudini mari prezintă un risc crescut de leziuni cerebrale
Publicat: 21.08.2013
Piloţii care zboară adeseori la altitudini mari prezintă un risc crescut de leziuni cerebrale, afirmă autorii unui studiu publicat luni în revista americană Neurology, informează AFP.

Pentru acest studiu, autorii săi au monitorizat 102 piloţi din armata aeriană americană în timp ce zburau pe avioane-spion U-2 şi au comparat rezultatele cu cele provenind de la 92 de persoane care nu aveau meseria de pilot.

Piloţii au prezentat de trei ori mai multe leziuni cerebrale decât persoanele din celălalt grup.

Participanţii la studiu aveau vârste cuprinse între 26 de ani şi 50 de ani şi au fost supuse unui examen RMN (imagistică prin rezonanţă magnetică) al creierului.

Specialiştii au măsurat numărul micilor leziuni de la nivelul ţesutului cerebral, asociate cu un declin al memoriei, care se produc odată cu apariţia altor maladii neurologice.

„Piloţii care zboară cu regularitate mai sus de 6.000 de metri prezintă un risc mai mare de accident de decompresie, când presiunea atmosferică scade brusc la niveluri inferioare celor din interiorul corpului, ceea ce cauzează formarea de bule”, a explicat coordonatorul studiului, medicul Stephen McGuire de la Universitatea Texas, unde se află Facultatea de medicină aerospaţială din cadrul US Air Force.

„Incidenţa senzaţiei de rău de decompresie la piloţii din US Air Force s-a triplat din 2006, probabil din cauza zborurilor riscante, mai frecvente şi mai îndelungate”, a precizat el. „Dar, până în prezent, nu am constatat sechele clinice permanente sau un declin al memoriei la aceşti piloţi”, a precizat acelaşi medic militar.

Simptomele ce afectează creierul unei persoane care suferă de rău de decompresie constau mai ales într-o încetinire a procesului de gândire, o stare de confuzie şi pierderi permanente de memorie.

Numărul de leziuni a fost aproximativ acelaşi pentru piloţii care prezentau antecedente (de rău de decompresie) cu cei care nu au avut astfel de antecedente.

Acelaşi studiu a arătat, totodată, faptul că leziunile cerebrale la persoanele care nu sunt piloţi apar mai ales în partea frontală a materiei albe, iar acest proces se produce în mod normal odată cu înaintarea în vârstă. În schimb, la piloţi, aceste leziuni sunt repartizate la nivelul întregului creier.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase