Home » D:News » China va plasa o sondă spaţială pe Lună până la sfârşitul anului

China va plasa o sondă spaţială pe Lună până la sfârşitul anului

China va plasa o sondă spaţială pe Lună până la sfârşitul anului
Publicat: 29.08.2013
China va trimite, până la sfârşitul acestui an, prima sa sondă spaţială pe Lună, a anunţat presa oficială, citând o sursă din administraţia guvernamentală.

Fazele de elaborare şi construire pentru misiunea fără echipaj uman Chang’e-3 s-au încheiat. Misiunea a „intrat oficial în faza de lansare”, a anunţat Administraţia de stat pentru ştiinţă, tehnologie şi industrie, potrivit agenţiei China Nouă.

Sonda spaţială va fi lansată „până la sfârşitul acestui an”, de la baza Xichang. Aceasta este prima sondă spaţială chineză care va fi plasată pe Lună, utilizând o tehnică încă nefăcută publică pentru a-şi reduce viteza.

În mitologia chineză, Chang’e este numele unei femei care trăia pe Lună, într-un palat de jad. Numele său a fost dat deja sondelor spaţiale de observare a Lunii lansate în 2007 şi 2010.

Programul spaţial chinez este administrat de Armata de eliberare populară, care nu a confirmat deocamdată oficial această lansare.

În paralel cu programul misiunilor spaţiale cu echipaj uman la bord, China a iniţiat un program de explorare a Lunii şi vrea să devină al treilea stat care a trimis un om pe satelitul Terrei. Niciun astronaut nu a mai ajuns pe solul lunar din 1972.

Cucerirea spaţiului este percepută în China, care a alocat miliarde de dolari pentru aceasta, ca un simbol al noii puteri a ţării şi al ambiţiilor partidului comunist aflat la conducere.

China a încheiat deja cu succes, în iunie, cea mai lungă misiune a sa cu echipaj uman la bord – Shenzhou X -, considerată de administraţia de la Beijing drept „o etapă victorioasă” în cursa pentru realizarea unei staţii spaţiale permanente proprii, până în 2020.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase