Home » D:News » De ce simt femeile însărcinate nevoia de a face curăţenie?

De ce simt femeile însărcinate nevoia de a face curăţenie?

De ce simt femeile însărcinate nevoia de a face curăţenie?
Publicat: 18.09.2013
Un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea McMaster arată că femeile însărcinate simt dorinţa de a face curăţenie şi de a organiza lucrurile datorită unui comportament adaptiv din istoria omenirii.

Fenomenul poartă numele de „nesting” (cuibărit) şi este caracterizat de momente de energie neobişnuită şi de o dorinţă puternică de a organiza casa. Cercetătorii afirmă că acest fenomen se datorează unui mecanism evoluţionar de a proteja şi de a pregăti sosirea bebeluşului nenăscut.

„Cuibăritul nu este o activitate frivolă”, spune Marla Anderson, autoarea noului studiu. „Am descoperit că fenomenul atinge un moment maxim în cel de-al treilea trimestru, pe măsură ce naşterea bebeluşului se apropie. Este o sarcină importantă, ce serveşte probabil aceluiaşi scop în rândul femeilor ca în cazul animalelor”, explică specialista.

Cercetătorii au descoperit că femeile devin totodată mai selective în ceea ce priveşte persoanele cu care se înconjoară, preferând să petreacă timp doar alături de persoanele în care au încredere.

Toate aceste lucruri au legătură cu dorinţa de a avea mediul înconjurător sub control – iar acest sentiment al controlului este o trăsătură importantă a pregătirilor pentru a avea un copil, inclusiv deciziile asupra locului în care va avea loc naşterea şi cine este binevenit să asiste.

„Este o legătură cu trecutul nostru ancestral”, explică Andersron. „Oferirea unui mediu sigur ajută la facilitarea legăturilor şi ataşamentului între mamă şi copii”, mai spune specialista.

Cercetătorii spun că au dorit să exploreze psihologia din spatele acestui fenomen deoarece până acum au fost realizate foarte puţine cercetări ştiinţifice pe tema acestui comportament.

Oamenii de ştiinţă au conceput două studii separate: un studiu online de mari dimensiuni în care comparau femeile însărcinate cu cele ce nu erau însărcinate şi un al doilea studiu în care femeile însărcinate erau urmărite de-a lungul sarcinii şi după ce au născut.

Femeile care nu erau însărcinate reprezentau grupul de control. Ele erau întrebate la intervaluri de timp similare folosind un chestionar care a fost elaborat în urma intervievării moaşelor.

Cercetătorii au descoperit un paradox: femeile le spuneau că în cel de-al treilea trimestru sunt mai obosite, dar ele aveau totodată dorinţa de a fi mai active.

„Aşadar, această dorinţă de cuibărit este o forţă motivatoare foarte puternică”, afirmă Mel Rutherford, profesor în cadrul departamentului de Psihologie, Neuroştiinţe şi Comportament din cadrul Universităţii McMaster.

„Este o parte din psihologia noastră umană. Aceasta este ceea ce fac oamenii atunci când o naştere este iminentă”, a explicat Rutherford, adăugând că femeile care fuseseră de curând însărcinate erau încântate să vorbească despre „acele momente când se trezeau la 2 dimineaţa cu o poftă nebună de a curăţa dulapul”.

Următorul pas, afirmă cercetătorii, este studierea femeilor care adoptă bebeluşi pentru a vedea dacă se comportă la fel şi totodată studierea comportamentului taţilor din lunile dinainte de naştere.

„Întrebarea importantă este următoarea: este un comportament mediat în totalitate de hormoni? Nu ştim încă”, explică Rutherford.

Studiul a fost publicat în jurnalul Evolution & Human Behaviour.

Sursa: CBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase