Home » D:News » Bei băuturi cu îndulcitori artificiali? Iată de ce rişti să te îngraşi

Bei băuturi cu îndulcitori artificiali? Iată de ce rişti să te îngraşi

Bei băuturi cu îndulcitori artificiali? Iată de ce rişti să te îngraşi
Publicat: 25.09.2013
O nouă cercetare publicată în „The Journal of Physiology” în care este detaliată descoperirea unui nou semnal din creier sugerează că produsele cu îndulcitori săraci în calorii, mai ales când sunt consumate în perioade de oboseală sau de foame, cresc probabilitatea de a consuma alimente bogate în calorii mai târziu.

Rezultatele noului studiu sugerează că este greu de „păcălit” creierul cu arome dulci lipsite de energie. Plăcerea pe care noi o percepem în urma consumării soluţiilor dulci se datorează în mare parte cantităţii de energie pe care acestea le oferă: în creier, zaharurile produc mai multe „recompense” decât îndulcitorii artificiali.

„Consumul băuturilor bogate în calorii este un contribuitor foarte important la creşterea în greutate şi la obezitate, chiar şi după ce îndulcitorii artificiali au fost introduşi pe piaţă. Credem că descoperirea noastră este importantă deoarece arată cum stările fiziologice pot afecta alegerile noastre între zaharuri şi îndulcitori”, afirmă profesorul Ivan de Araujo, coordonatorul acestui studiu realizat la Yale University School of Medicine.

Mai exact, cercetarea noastră sugerează că oamenii care consumă în mod frecvent îndulcitori săraci în calorii atunci când sunt obosiţi sau flămânzi au şanse mai mari să «cedeze» şi să consume alternative bogate în calorii în viitor”, spune specialistul.

Rezultatele noastre sugerează că o posibilă soluţie ar fi o variantă de mijloc, în care îndulcitorii sunt combinaţi cu cantităţi minimale de zahăr astfel încât metabolismul energiei să nu scadă, iar consumul de calorii să fie redus”, explică profesorul de Araujo.

Cercetătorii au identificat un semnal cerebral specific care joacă un rol critic în alegerea între zahăr şi îndulcitori. Acest semnal gestionează nivelul dopaminei – o substanţă chimică care produce semnalul de recompensă în creier – şi care apare doar atunci când zahărul este descompus într-o formă în care este utilizabil drept combustibil pentru celulele corpului.

Cercetările au fost efectuate pe şoareci, însă cercetătorii afirmă că este foarte probabil ca rezultatele să fie valabile şi în cazul oamenilor.

„Conform datelor, atunci când introducem substanţe care intervin într-un pas critic al «căii zahăr-energie», interesul animalelor pentru îndulcitori artificiali scade în mod semnificativ, la fel ca nivelul dopaminei din creier. Acest lucru este confirmat de faptul că atunci când şoarecii înfometaţi, ce au o glicemie scăzută, au de ales între zahăr şi îndulcitori artificiali, este mult mai probabil să îşi schimbe complet preferinţele spre zahăr, chiar dacă îndulcitorii artificiali sunt mult mai dulci decât soluţia cu zahăr”, explică profesorul de Araujo.

Acum că cercetătorii ştiu că celulele de dopamină joacă un rol critic în alegerea zahăr/îndulcitor, ei speră să identifice receptorii asociaţi şi căile neuronale din creier.

Sursa: Wiley

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase