Home » D:News » Viespile gigantice ucid zeci de persoane în China şi decimează coloniile de albine (FOTO)

Viespile gigantice ucid zeci de persoane în China şi decimează coloniile de albine (FOTO)

Publicat: 28.09.2013
Un roi de viespi, fiecare de mărimea unui deget mare umane, au decimat provincia Shaanxi, în această vară. Mai exact, cel puţin 28 de persoane au fost ucise, în timp ce alte 419 au fost rănite.

Numărul victimelor din acest an este mai mare decât dublul mediei anuale înregistrate între anii 2002 şi 2005, susţin autorităţile. Un medic din provincie a declarat că numărul persoanelor spitalizate ca urmare a atacurilor produse de viespi a crescut treptat de la an la an. 

De ce s-a înregistrat această creştere în 2013? Populaţia de viespi asiatice uriaşe (vespa mandarinia) a crescut în ultimul timp din cauza schimbărilor climatice, susţine  Shaanxi Provincial Forestry Department. Temperaturile medii din timpul iernii au crescut cu 1,10 ℃ de-a lungul a doar câţiva ani, lucru care le-a permis viespilor să supravieţuiască de-a lungul iernii. 

Mai mult, problema nu este întâlnită doar în China. Creşterea temperaturilor a contribuit şi la răspândirea unei alte specii letale de viespii chineze (vespa velutina) în Coreea de Sud şi Europa. 

Principala pradă a viespilor chineze sunt albinele. Pe măsură ce încălzirea globală face ca Pământul să fie din ce în ce mai potrivit pentru viespile chineze, din ce în ce mai multe albine mor. Din fericire, albinele japoneze au învăţat cum să riposteze, dezvoltând o tehnică prin care „prăşesc” viespile. După ce ele înconjoară o viespe, albinele japoneze  îşi mişcă sincronizat muşchii, generând căldură şi provocând moartea viespii prin supraîncălzire.

Din păcate, albinele europene nu cunosc această tehnică, lucru care explică scăderea drastică a populaţiei din Franţa, acolo unde viespea chineză şi-a făcut apariţia în 2005. De atunci, viespile chineze cuceresc teritoriul francez cu câte 100 de kilometri pe an. În ultimii trei ani acestea au invadat Spania, Portugalia, Belgia şi sunt pe cale să ajungă în Marea Britanie. 

Acum, schimbările climatice par să îşi fi pus mai mult amprenta pe regiuni rurale din China. Înţepăturile viespilor, se simt „ca nişte ace fierbinţi”, potrivit mărturiei unui entomolog, iar veninul lor are capacitatea de a dizolva pielea. În plus, viespile, a căror lungime ajunge şi la 5,5 centimetri, sunt rapide, zburând cu 41 de kilometri pe oră. 

Chen Changlin, un fermier din Ankang a povestit că într-o seară culegea orez, când a văzut că viespile au atacat o femeie şi un copil. Când au ajuns la Chen, l-au înţepat timp de trei minute fără încetare. Chen a supravieţuit, dar celelalte victime, nu. 

„Cu cât alergi mai mult, cu atât ele vor să te urmărească”, a declarat o altă victimă ai căror rinichi au fost afectaţi sever de venin. Când a fost internat în spital, urina sa avea culoarea sosului de soia. 

Deocamdată, specia de viespi gigantice nu a părăsit Asia, deşi au existat persoane care au spus că au observat viespea asiatică pe teritoriul Statelor Unite. Viespile asiatice pot fi o ameninţare şi mai mare decât viespea chineză pentru că şi ele vânează albine. În plus, pe lână faptul că sunt de cinci ori mai mari, ele au şi un maxilar imens care le permite să decapiteze albine atât de repede, încât o singură viespe uriaşă poate ucide 40 de albine pe minut. Cu alte cuvinte, un roi de aproximativ 30 de viespi poate distruge o colonie de 30.000 de albine în câteva ore. 

Sursa: QUARTZ
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase