Home » D:News » Te-a doborât mahmureala? De vină e paharul din care bei, arată un cercetător român

Te-a doborât mahmureala? De vină e paharul din care bei, arată un cercetător român

Te-a doborât mahmureala? De vină e paharul din care bei, arată un cercetător român
Publicat: 30.09.2013
Un studiu realizat de mai mulţi cercetători de la universitatea Iowa State, printre care şi de profesorul de marketing Laura Smărăndescu, arată că oamenii pot bea mai mult decât îşi doresc fără să-şi dea seama.

În cercetarea publicată în jurnalul Substance Use and Misuse, participanţii erau rugaţi să-şi toarne un pahar normal de vin folosind mai multe tipuri de pahare în diferite medii. Rezultatele studiului arată că este foarte uşor de băut mai mult decât ne dorim. Participanţii îşi turnau cu 12% mai mult vin în paharele mai late decât în paharele normale.

„Oamenii întâmpină dificultăţi când vine vorba de estimarea volumelor”, a declarat profesorul Laura Smărăndescu. „Oamenii tind să se concentreze mai mult pe înălţimea decât pe lăţimea paharului. De aceea oamenii tind să bea mai puţin când beau dintr-un pahar subţire, pentru că au senzaţia că beau mai mult”, explică specialistul.

De asemenea, cercetătorii au realizat că un rol important este jucat şi de contrastul dintre pahar şi culoarea vinului. De exemplu, atunci când îşi turnau vin alb într-un pahar transparent, participanţii îşi turnau cu 9% mai mult decât atunci când îşi turnau vin roşu, care avea un contrast mai mare cu paharul. De asemenea, atunci când ţineau paharul în mână, participanţii turnau cu 12% mai mult decât atunci când paharul era pe masă.

Aşadar, dacă vreţi să vă simţiţi mai bine a doua zi, „folosiţi pahare de vin subţiri şi turnaţi-vă vin în pahare doar atunci când acestea sunt pe masă”, concluzionează Doug Walker, profesor de marketing la Iowa State şi totodată coordonatorul acestui studiu.

Surse: Time, Iowa State

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase