Home » D:News » Uimitorul fenomen Leidenfrost: picăturile de apă care se plimbă singure prin labirint (VIDEO)

Uimitorul fenomen Leidenfrost: picăturile de apă care se plimbă singure prin labirint (VIDEO)

Uimitorul fenomen Leidenfrost: picăturile de apă care se plimbă singure prin labirint (VIDEO)
Publicat: 03.10.2013
Aţi auzit vreodată de efectul Leidenfrost? Dacă nu, atunci faceţi cunoştinţă cu ceea ce va fi de acum înainte fenomenul dumneavoastră preferat.

Ideea principală este că atunci când un lichid intră în contact cu un obiect foarte fierbinte (adică cu o temperatură de două ori mai mare ca cea a punctului de fierbere) el nu va atinge niciodată întreaga suprafaţă a obiectului deoarece în jurul lui se formează vapori care au rolul de acţiona ca o barieră protectoare.

Mai exact, sfârâitul pe care îl auziţi atunci când stropiţi tigaia cu picături de apă pentru a verifica dacă este fierbinte se datorează acestui efect. 

Bun! Acum că ne-am lămurit ce este efectul Leidenfrost putem trece la lucruri distractive. 

Ceea ce este cu adevărat interesat este că atunci când suprafaţa fierbinte pe care curge lichidul este zimţată, noi putem controla direcţia în care se mişcă picăturile. Aceasta a fost constatarea studenţilor Carmen Cheng şi Matthew Guy de la Universitatea Bath, care au creat un labirint special pentru a demonstra cum se deplasează picăturile de apă atunci când suprafaţa fierbinte are margini zimţate. 

Sursa: Popular Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase