Home » D:News » Cele două motive pentru care nu îţi cunoşti prietenii atât de bine pe cât crezi

Cele două motive pentru care nu îţi cunoşti prietenii atât de bine pe cât crezi

Cele două motive pentru care nu îţi cunoşti prietenii atât de bine pe cât crezi
Publicat: 03.10.2013
Cât de bine ştiţi la ce se gândesc persoanele pe care le iubiţi?

Dacă sunteţi la fel ca majoritatea oamenilor, probabil gândiţi că ştiţi destul de bine ce e mintea celor dragi.

Se pare, totuşi, că există două greşeli cognitive foarte răspândite care duc foarte des la apariţia neînţelegerilor între oameni. Specialiştii avertizează că, de multe ori, aceste greşeli sunt chiar mai pronunţate când este vorba despre două persoane apropiate.

„Chiar dacă suntem de părere că putem «sări» uşor în mintea altora, uneori suntem mai blocaţi în propria noastră minte decât ne dăm seama”, explică Laurie Santos, profesor de psihologie la Universitatea Yale.

În aceeaşi măsură, percepţiile altor persoane pot influenţa în mod excesiv percepţiile noastre, făcând greu de distins dorinţele reale ale altora.

Oamenii sunt foarte talentaţi în a „citi” minţile altora, având o abilitate extraordinară de a ghici la ce se gândesc alte persoane încă de la o vârstă fragedă.

Cu toate acestea, Santos subliniază că există două greşeli cognitive care ne predispun la neînţelegeri. Prima poartă numele de „părtinirea egocentrică” şi îi face pe oameni să proiecteze propriile dorinţe şi intenţii asupra altora, lucru ce se întâmplă mult mai des decât ne dăm seama.

Într-o serie de studii publicate în 2004, cercetătorii au pus un raft cu obiecte în mijlocul unei camere. Dintr-o parte a camerei, un participant la studiu striga instrucţiuni – cum ar fi „mută maşina mică înspre stânga” – către un alt participant aflat în cealaltă parte a camerei.

Aspectul inedit era unele rafturi erau acoperite, astfel că fiecare persoană vedea o colecţie uşor diferită de obiecte vizibile, astfel că ceea ce pentru o persoană era „maşina mică”, pentru cealaltă putea fi „a doua maşină ca mărime”.

Cercetătorii au descoperit că participanţii-copii tindeau să folosească propria perspectivă atunci când le spuneau celorlalţi participanţi să mute un obiect. În schimb, persoanele mai în vârstă puteau să se pună în locul celorlalţi participanţi, „văzând” obiectele din perspectiva acestora, însă acest lucru necesita mult efort şi timp.

În mod interesant, atunci când celălalt participant erau un prieten, participanţii la studiu credeau că vor obţine un rezultat mult mai bun. De fapt, aceştia scoteau un scor mult mai slab.

În ciuda încrederii umane, oamenii nu pot citi cu exactitate mintea altora.

Această încredere fără limite poate explica de ce este atât de uşor să ne înţelegem greşit cu cei iubiţi – deoarece oamenii cred, în mod eronat, că se ştiu foarte bine.

În acelaşi timp, oamenii sunt de multe ori influenţaţi de percepţia altora, fenomen ce poartă numele de „părtinirea altercentrică” şi care este a doua greşeală cognitivă amintită de Santos.

„Pe măsură ce citeşti mintea cuiva, de multe ori tinzi să iei în calcul mai mult ce gândesc alţii decât ceea ce ştii tu că este adevărat”, spune Santos.

De exemplu, oamenii care privesc un avatar pe un ecran de computer tind să aibă nevoie de mai mult timp pentru a raporta ce văd, pentru că sunt influenţaţi de ceea ce ce vede avatarul. Experimentele efectuate pe macacii rhesus arată că ei nu sunt încurcaţi de ceea ce vede avatarul.

De asemenea, atunci când copiilor li se dă sarcina de a scoate o bomboană dintr-o cutie, ei vor repeta paşii stupizi şi inutili pe care i-au văzut la un adult cu câteva minute înainte, chiar şi în cazul în care cutia este transparentă şi pot vedea clar cum funcţionează. Cimpanzeii sunt mult mai raţionali – ei vor urma paşii făcuţi de un om dacă nu ştiu cum funcţionează cutia, însă dacă aceasta este transparentă, ei vor recurge la cea mai eficientă metodă pentru a obţine bomboana dorită.

Această pereche de greşeli cognitive poate duce la numeroase neînţelegeri, unele foarte neplăcute.

Spre exemplu, un studiu publicat în 2010 în jurnalul Evolutionary Psychology arată că în relaţiile superficiale, oamenii tind să supraestimeze cât de confortabil se simt partenerii lor să efectueze anumite acte sexuale, chiar şi în cazul în care aceştia se simt incomodaţi.

De asemenea, modul în care percep atitudinea partenerului asupra unui act sexual afectează şi propria atitudine. Cu alte cuvinte, dacă nu sunt atenţi, oamenii pot ajunge în situaţii în care niciunul din parteneri nu este OK cu ceea ce se întâmplă, dar în care continuă să facă respectivul lucru, concluzionează Santos.

Sursa: LiveScience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase