Home » D:News » Acestea sunt schimbările în dietă care te-ar putea binedispune, ferindu-te de depresie

Acestea sunt schimbările în dietă care te-ar putea binedispune, ferindu-te de depresie

Acestea sunt schimbările în dietă care te-ar putea binedispune, ferindu-te de depresie
Publicat: 11.10.2013
Te entuziasmezi imediat la gândul că în weekend vei ieşi în oraş şi vei mânca o prăjitură? Numai gândul la ceva dulce este suficient să ne binedispună, dar cu toate acestea, alimentele de tip junk food s-ar putea să aibă un rol foarte important în dezvoltarea depresiei.

În ultimul timp, un număr tot mai mare de studii au asociat alimentele de tip junk food cu depresia. Aşadar, nu crezi că acum ar fi momentul pentru a înlocui alimentele de tip junk food care îmbunătăţesc starea de spirit cu alimente naturale care fac acelaşi lucru?

În luna septembrie a acestui an (2013), Anu Ruusunen, de la Universitatea din Eastern, Finlanda, a folosit datele dintr-un studiu realizat anterior pentru a analiza legătura dintre starea de spirit şi nutriţie. Cercetarea eu a indicat că participanţii care au consumat o dietă bazată pe legume, fructe de pădure, cereale integrale, peşte, pui şi brânză dietetică aveau mai puţine şanse de a manifesta simptome ale depresiei şi, de asemenea, aveau un risc mai mic de a fi diagnosticaţi cu depresie chiar şi după încheierea studiului, comparativ cu subiecţii care au consumat o dietă nesănătoasă care includea cârnaţi, hotdogi, deserturi cu mult zahăr şi alimente procesate. 

Constatările lui Ruusunen sunt susţinute de rezultate obţinute anterior şi publicate anul trecut în Public Health Nutrition, care indică faptul că oamenii care consumă alimente de tip junk food avea cu 51% mai multe şanse de a da semne că sunt deprimaţi. De fapt, se pară că cu cât oamenii consumă mai multe alimente de acest tip, cu atât ei devin mai deprimaţi. 

Este important să notăm că deşi aceste studii arată o asociere, ele nu demonstrează şi faptul că există o relaţie cauză-efect între alimentele junk food şi depresie. Prin urmare, nu este clar cum funcţionează această legătură, ceea ce ar putea însemna că nu ar fi exclus ca oamenii care au deja simptome ale depresiei să aibă tendinţa de a consuma mai multe alimente junk food. 

Dar mai bine să ne concentrăm asupra lucrurilor pozitive şi să discutăm despre cum am putea să ne schimbăm dieta şi întregul stil de viaţă pentru a ne binedispune. Iată cum cu ce ar trebui să înlocuim alimentele de tip junk food în scopul de a avea o stare de spirit mai bună, de a ne feri de depresie şi a ne păstra sănătatea: 

1. Mai multe B-uri

Studiile au indicat că alimentele bogate în vitaminele B au posibilitatea de a ne feri de depresie şi alte probleme de sănătate. Aceste vitamine se găsesc în concentraţii mari în spanac, peşte, leguminoase şi carne slabă de pasăre. 

2. Bucură-te de plăcerea consumul de ciocolată. 

Ciocolata, dacă nu are o mulţime de zahăr, poate fi o gustare sănătoasă. Mai mult, potrivit lui dr. John Ashton, autorul cărţii A Chocolate a Day: Keeps the Doctor Away, feniletilamina, care se găseşte în ciocolată, are un efect semnificativ asupra creierului, putând chiar să ne îmbunătăţească starea de spirit. 

3. Nu refuza nucile

Majoritatea nucilor sunt bogate în magneziu, mineral implicat în producerea serotoninei (cunoscută şi drept hormonul care ne face să ne simţim bine). Printre nucile care conţin un nivel ridicat de magneziu se numără alunele, migdalele şi caju. 

4. Suplimentele de vitamina D 

Un studiu realizat în 2011 de Mayo Clinic Proceedings a scos la iveală faptul că există o corelaţie între nivelul ridicat de vitamina D din sânge şi o reducere a riscului de depresie. Corpul produce această vitamină după expunerea la radiaţiile UV, însă majoritatea oamenilor nu stau suficient de mult la soare pentru a beneficia de avantajele aduse de vitamina D. 

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase