Home » D:News » Redefinirea naşterii la termen: cât de mult ar trebui să stea un făt în pântecul mamei?

Redefinirea naşterii la termen: cât de mult ar trebui să stea un făt în pântecul mamei?

Redefinirea naşterii la termen: cât de mult ar trebui să stea un făt în pântecul mamei?
Publicat: 24.10.2013
De mulţi ani, medicii considerau că bebeluşii care vin pe lume după 37-42 de săptămâni de stat în burta mamei sosesc la termen. Însă, acum, un grup de specialişti din Statele Unite redefineşte sarcina la termen şi perioada în care aceasta are loc.

„Am descoperit că rezultatele nou-născuţilor nu sunt uniforme între cele 37 şi 42 de săptămâni”, a declarat dr. Jeffrey Ecker. 

Bebeluşii aduşi pe lume între săptămânile 37 şi 39 vor fi consideraţi, de acum înainte drept copii care au venit pe lume timpuriu, în timp ce doar copiii născuţi între săptămânile 39 şi 41 de sarcină vor fi consideraţi ca aduşi pe lume la termen. 

De asemenea, copiii născuţi între săptămânile 41 şi 42 de sarcină vor fi catalogaţi drept bebeluşi născuţi târziu, în timp ce copiii care vor sta în pântecul mamei mai mult de 42 de săptămâni vor fi consideraţi drept bebeluşi născuţi după termen. 

Ecker este preşedintele The College’s Committee on Obstetric Practice, fiind totodată obstetrician specializat în situaţii cu risc crescut. 

Specialiştii susţin că sarcinile ar trebui catalogate după categoriile propuse de ei deoarece există un număr tot mai mare de dovezi care indică faptul că bebeluşii născuţi înainte de 39 de săptămâni nu sunt la fel de dezvoltaţi ca cei care s-au născut după acest prag. 

Mai exact, se pare că bebeluşii născuţi după 39 de săptămâni au mai puţine rezultate slabe atunci când li se evaluează auzul sau respiraţia. De asemenea, ei au mai puţine probleme de învăţare, spun specialiştii de la American College of Obstetricians and Gynecologists.

Creierul bebeluşului creşte cu aproximativ o treime între săptămânile 35 şi 39 de sarcină şi tot în ultimele săptămâni apare şi un strat de ţesut adipos care să îi ţină corpului de cald. 

Dr. Christopher Glantz susţine că această regândire a definiţiilor care indică termenul potrivit al sarcinii „nu sunt surprinzătoare. Cred că ne îndreptam în această direcţie de câţiva ani deja”. Glantz este profesor de obstetrica şi ginecologie la Universitatea din Rochester, dar el nu a fost implicat în crearea noilor definiţii. 

„Cred că este bine să ne asigurăm că toată lumea foloseşte o terminologie pe care să o înţelegem cu toţii. Ei spun doar că avem nevoie de mai multă precizie în definiţii. Altfel oamenii vor folosi cuvântul «termen» pentru a defini tot felul de lucruri”, a mai declarat Glantz. 

De asemenea, această redefinire va ajuta şi la reducerea numărului de femei care aleg să recurgă la operaţii cezariene elective fără a avea un motiv medical. Prin urmare, specialiştii de la American College of Obstetricians and Gynecologists nu recomandă inducerea cezarienei mai devreme de 39 de săptămâni, decât în cazuri în care viaţa mamei sau a fătului este în pericol. 

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase