Home » D:News » Cum poţi creşte creativitatea de la locul de muncă? Răspunsul specialiştilor este surprinzător

Cum poţi creşte creativitatea de la locul de muncă? Răspunsul specialiştilor este surprinzător

Cum poţi creşte creativitatea de la locul de muncă? Răspunsul specialiştilor este surprinzător
Publicat: 03.11.2013
O nouă cercetare realizată de oamenii de ştiinţă din Coreea de Sud subliniază existenţa unei legături între creativitatea angajaţilor şi un şef abuziv.

Lucrarea publicată în jurnalul The Leadership Quarterly sugerează că gradul de inovare al angajaţilor scade atât în situaţia în care sarcasmul superiorilor este excesiv, cât şi în cazul în care acesta lipseşte. 

Cercetătorul Soojin Lee şi echipa sa de specialişti de la Universitatea din Seul s-au concentrat asupra unui „institut mare afiliat guvernului” care „asigură servicii şi programe de securitate socială şi bunăstare la locul de muncă”. Astfel, cercetătorii au putut să obţină răspunsuri la chestionare atât de la angajaţi, cât şi de la superiorii acestora. 

În studiu, angajaţii au evaluat cât de abuzivi le sunt şefii pe baza unui chestionar cu 15 întrebări. Mai exact, ei au fost rugaţi să răspundă la afirmaţii precum: „Superiorul meu îmi spune că sentimentele şi gândurile mele sunt stupide”. În acelaşi timp, superiorii au evaluat înclinaţia angajaţilor spre creativitate, printr-un chestionar cu 13 întrebări. 

Analizând cele două seturi de informaţii, oamenii de ştiinţă au descoperit că „contextele foarte abuzive sau foarte puţin abuzive împiedică şi descurajează creativitatea angajaţilor, în timp ce lucrătorii deveneau creativi atunci când erau expuşi la un nivel moderat de supraveghere abuzivă”.

Ulterior, specialiştii au intervievat o parte dintre angajaţi şi au descoperit că mulţi dintre ei erau de acord cu această concluzie. 

Cu toate acestea, cercetătorii au notat faptul că indivizii din Asia de Est au o mai mare probabilitate de a accepta faptul că puterea instituţională este distribuită inegal, comparativ cu occidentalii. 

Persoanele din Asia de Est au o mentalitate care permite „o mai mare toleranţă faţă de tratamentul necinstit al supraveghetorilor sau al organizaţiei”, au mai notat autorii studiului notând şi că aceste constatări „ar trebui testate şi în alte contexte culturale pentru a putea fi conformate”. 

Aşadar, nu este clar dacă rezultatele studiului se referă la cultura din Asia de Est, sau dacă ele vorbesc despre specia umană în general. Oricum, acest studiu vine să ne amintească faptul că, uneori, creativitatea poate fi stimulată prin moduri surprinzătoare. 

Sursa: PS MAG
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase