Home » D:News » Una dintre cele mai rare feline din lume, în imagini care i-au surprins pe cercetători (VIDEO)

Una dintre cele mai rare feline din lume, în imagini care i-au surprins pe cercetători (VIDEO)

Una dintre cele mai rare feline din lume, în imagini care i-au surprins pe cercetători (VIDEO)
Publicat: 05.11.2013
Mai multe specii de feline sălbatice, rare şi vulnerabile, au fost fotografiate în insula Borneo, într-o regiune de junglă ameninţată, unde au loc tăieri masive de copaci. ”Vedeta” acestor colecţii de imagini este foarte puţin cunoscuta pisică de Borneo, a cărei apariţie a fost o mare surpriză pentru cercetători.

Pisica de Borneo este una dintre cele mai enigmatice feline din lume; ea a fost filmată numai de câteva ori şi fotografiată pentru prima dată abia în 2003.

Oamenii de ştiinţă de la Zoological Society of London şi Imperial College London, care au amplasat camerele de luat vederi, nu se aşteptau să o descopere în această regiune, afectată de exploatări forestiere masive.

Pisica de Borneo (Pardofelis badia) este o specie foarte puţin cunoscută: este ascunsă, discretă, iar densitatea populaţiei este foarte mică. Oamenii de ştiinţă estimează că mai trăiesc în libertate doar aproximativ 2500 de exemplare, iar populaţia va scădea cu 20% în următorii 12 ani, din cauza defrişărilor din Borneo, arată un raport al IUCN (International Union for Conservation of Nature).

În aceeaşi zonă în care a fost fotografiată pisica de Borneo, au mai fost surprinse în imagini alte 4 specii de feline sălbatice: leopardul de Borneo (Neofelis diardi), pisica-leopard (Prionailurus bengalensis), pisica cu cap turtit (Prionailurus planiceps) şi pisica marmorată (Pardofelis marmorata). Trei dintre ele sunt deja ameninţate cu dispariţia, conform datelor IUCN.

Acesta este abia al patrulea loc din lume în care au fost descoperite toate aceste specii. Oamenii de ştiinţă cred că succesul operaţiunii se datorează modului în care au fost aşezate camerele: ele au fost amplasate la întâmplare, nu în anumite „puncte strategice” alese de cercetători, iar metoda a ajutat, se pare, la fotografierea acestor specii rare.

Sursa: Live Science / Credit foto: Oliver Wearn / SAFE Project

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase