Home » D:News » Dieta care are grijă de minte şi corp: noi cercetări demonstrează importanţa alimentaţiei

Dieta care are grijă de minte şi corp: noi cercetări demonstrează importanţa alimentaţiei

Dieta care are grijă de minte şi corp: noi cercetări demonstrează importanţa alimentaţiei
Publicat: 06.11.2013
Pentru cei care se apropie de vârsta mijlocie sau care au atins deja acest prag, oamenii de ştiinţă vin cu o veste bună: dieta mediteraneană, bogată în peşte, alune, legume şi fructe, aduce beneficii semnificative atât pentru minte, cât şi pentru corp.

Un nou studiu publicat în Annals of Internal Medicine a scos la iveală că femeile care au avut o astfel de dietă în al cincilea deceniu din viaţă aveau cu 40% mai multe şanse de a înainta în vârstă fără a dezvolta boli cronice şi probleme fizice sau de memorie, comparativ cu restul femeilor care nu mâncau atât de sănătos. 

În studiu, oamenii de ştiinţă au monitorizat obiceiurile alimentare şi stilul de viaţă a mai bine de 10.000 de femei care, la începutul cercetării, se aflau la finalul vârstei mijlocii. La fiecare doi ani, participantele erau rugate să completeze un chestionar în care îşi descriau dietele. 

De-a lungul a 15 ani, oamenii de ştiinţă au notat dacă participantele au dezvoltat diverse boli cronice precum Parkinsonul, diferite tipuri de cancere sau de tulburări pulmonare. În acelaşi timp, femeile au fost supuse unor teste de memorie, iar oamenii de ştiinţă le-au evaluat funcţiile fizice, adică abilitatea de a de deplasa şi de a rămâne active. 

„Constările sugerează că o dietă sănătoasă îţi poate îmbunătăţi mai multe aspecte ale sănătăţii, inclusiv abilitatea de a  rămâne activ la bătrâneţe”, a declarat Fran Grodstein de la Harvard School of Public Health.

Coautorul lucrării, Meir Stampfer susţine că a fost „surprins de magnitudinea acestor efecte” observate în studiu, având în vedere că beneficiile acestei diete erau deja cunoscute. 

Stampfer susţine că acest studiu se alătură altor cercetări care aduc dovezi cu privire la beneficiile măsurabile aduse de consumul unei diete bogate în fructe şi legume şi săracă în grăsimi saturate, carne şi amidon rafinat. În plus, ca urmare a acestor dovezi foarte puternice, el a declarat că şi-a schimbat propria dietă. „Consum mai multe nuci şi fructe de pădure şi mă simt mai fericit”, a mărturisit acesta. 

Cum adoptăm dieta mediteraneană?

Această schimbare nu este atât de dificilă pe cât ne-am imagina. „Gătitul în stilul mediteranean este o simplă modificare a gătitului de bază”, susţine Chef Michael Friedman de la Red Hen, un restaurant din Washington D.C.

Trecerea de la unt la ulei de măsline este primul pas pe care îl putem face. Apoi, trebuie să consumăm mai multe legume, chiar şi pe cele pe care de obicei le trecem cu vederea. 

Sursa: NPR
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase