Home » D:News » Banală, dar misterioasă: cercetătorii încearcă să descifreze secretele uneia dintre cele mai răspândite boli cronice

Banală, dar misterioasă: cercetătorii încearcă să descifreze secretele uneia dintre cele mai răspândite boli cronice

Banală, dar misterioasă: cercetătorii încearcă să descifreze secretele uneia dintre cele mai răspândite boli cronice
Publicat: 23.12.2013
Sinuzita cronică - o inflamaţie a sinusurilor şi căilor nazale care durează cel puţin 3 luni - este o afecţiune pe cât de frecventă, pe atât de puţin înţeleasă. Cauza ei este un mister, dar un nou studiu sugerează că ar putea fi vorba despre un răspuns prea agresiv al propriului sistem imunitar.

Faptul că adevărata cauză a sinuzitei cronice nu este cunoscută face această boală greu de tratat. Unora dintre pacienţi le sunt de ajutor antibioticele, dar alţii nu prezintă nicio ameliorare în urma tratamentului cu medicamente ori chiar a celui chirurgical, spun cercetătorii de la Saint Louis University School of Medicine.

Studiul realizat sugerează că inflamaţia în sinusuri nu este determinată de bacterii sau fungi. În schimb, cred oamenii de ştiinţă, ar fi vorba despre faptul că sistemul imunitar reacţionează la prezenţa unor microorganisme inofensive, numite comensale, care, la oamenii sănătoşi, nu cauzează nicio problemă.

Sistemul imunitar răspunde la prezenţa acestor microorganisme, determinând apariţia inflamaţiei, iar aceasta stimulează inflamarea în continuare a căilor nazale şi a sinusurilor, rezultând senzaţia cronică de nas înfundat.

Autorul studiului, Rajeev Aurora, profesor de biologie moleculară şi imunologie la Saint Louis University, încearcă acum să afle dacă aceste descoperiri îi pot ajuta pe cei care suferă de infecţie cronică a sinusurilor, o afecţiune diferită de sinuzita cronică.

“Studiem în prezent pacienţii cu infecţii cronice pentru a vedea dacă microbiomul lor (colonii specifice de microorganisme, precum bacteriile, care trăiesc în diferite zone ale corpului) este alterat într-un mod care permite bacteriilor patogene să colonizeze sinusurile”, spune specialistul.

Sursa: Discovery News / Foto: Hepta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase