Home » D:News » Ajunul Crăciunului, acum 45 de ani: povestea unei fotografii celebre… care era cât pe-aci să nu existe (VIDEO)

Ajunul Crăciunului, acum 45 de ani: povestea unei fotografii celebre… care era cât pe-aci să nu existe (VIDEO)

Ajunul Crăciunului, acum 45 de ani: povestea unei fotografii celebre… care era cât pe-aci să nu existe (VIDEO)
Publicat: 25.12.2013
În ajunul zilei de Crăciun a anului 1968, 3 astronauţi au văzut ceva ce nicio fiinţă umană nu mai văzuse până atunci: “răsăritul Terrei”, la orizontul Lunii. Fotografia realizată cu acel prilej este una dintre cele mai celebre imagini înregistrate pe film, din toate timpurile. Dar puţini ştiu că această fotografie a fost cât pe-aci să nu existe. La 45 de ani de la acel moment extraordinar, un video realizat de NASA adună la un loc înregistrări ale conversaţiei celor 3 astronauţi, ilustraţii şi imagini ale Luni, pentru a evoca acel moment deosebit.

Astronauţii Frank Borman, James Lovell şi William Anders erau membrii echipajului misiunii Apollo 8, prima misiune cu echipaj uman trimisa să studieze Luna.

Impresionaţi de priveliştea uimitoare pe care o vedeau – “răsăritul Terrei” deasupra orizontului selenar, au încercat să capteze imaginea în culori (făcuseră o fotografie alb-negru, însă voiau şi una color.) Dar au fost gata-gata să rateze, căci momentul a fost foarte scurt. Din fericire, au izbutit să găsească la timp filmul color, cu numai câteva secunde înainte ca imaginea minunată să dispară. Şi astfel, miliarde de oameni au putut vedea această fotografie, una dintre cele mai impresionante realizate vreodată şi care, la fel ca o altă fotografie celebră, Bila Albastră, a avut un impact puternic asupra modului în care oamenii îşi percep planeta natală.

NASA celebrează aceast moment din istoria explorărilor spaţiale cu un montaj video care, în câteva minute, recreează povestea realizării acestei fotografii.

Sursa: The Atlantic / Foto: NASA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase