Home » D:News » Cum ne influenţează cultura în care trăim modul în care formăm amintiri?

Cum ne influenţează cultura în care trăim modul în care formăm amintiri?

Cum ne influenţează cultura în care trăim modul în care formăm amintiri?
Publicat: 30.12.2013
Cultura din care facem parte determină ceea ce ne amintim, sugerează un nous studiu.

Oamenii de ştiinţă din Statele Unite au descoperit că, de exemplu, americanii îşi amintesc mai bine obiecte, pe când indivizii din estul Asiei îşi amintesc oameni. 

„Cultura ne influenţează ceea ce percepem a fi important pentru noi”, susţine Angela Gutchess, profesor în cadrul Universităţii Brandeis. 

„Dacă în cultura ta sunt apreciate interacţiunile sociale, atunci tu îşi vei aminti mai bine acele interacţiuni, comparativ cu o cultură care preţuieşte percepţiile individuale. Cu alte cuvinte, cultura chiar ne modelează memoria”, a adăugat Gutchess. 

Studiul realizat recent a inclus 65 de studenţi din Statele Unite şi din estul Asiei. În prima zi din studiu, participanţilor le-au fost arătat o serie de imagini care cuprindeau obiecte. În cea de-a doua zi, participanţii au fost expuşi iar la o serie de imagini, unele dintre ele fiind noi şi altele făcând parte din seria precedentă. 

Rezultatele au indicat că indivizii americani s-au descurcat mai bine la identificarea imaginilor care se repetau, comparativ cu persoanele din estul Asiei. 

Ulterior, în urma unui alt experimente, s-a constatat că americanii au reuşit să identifice mai bine şi scenele detaliate din imagini, precum, cele care reprezentau spaţii de lucru, bucătării etc.

Studii anterioare au indicat că oamenii din estul Asiei îşi amintesc mai bine detaliile legate de context, însă nou studiu arată că nu întotdeauna se întâmplă aşa. Este posibil ca fenomenul să se producă deoarece memoria celor din estul Asiei s-ar putea să nu se concentrează asupra detaliilor vizuale, în sine, ci asupra  contextului emoţional şi a detaliilor sociale”, a explicat Gutchess. 

Oamenii de ştiinţă au mai explicat că aceste constatări ar putea îmbunătăţi relaţiile diplomatice şi stilurile de predare. 

„Dacă putem înţelege modul în care ne amintim, atunci chiar ne vom putea înţelege mai bine unii pe alţii”, a încheiat Gutchess. 

Sursa: Counsel&Heal

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase