Home » D:News » Descoperire extraordinară: păianjenii folosesc plase electrice pentru a-şi prinde prada!

Descoperire extraordinară: păianjenii folosesc plase electrice pentru a-şi prinde prada!

Descoperire extraordinară: păianjenii folosesc plase electrice pentru a-şi prinde prada!
Publicat: 07.01.2014
O specie de păianjen cu cruce construieşte o plasă care, în afară de arhitectura ei uimitoare, mai are o însuşire remarcabilă: în structura ei, apa şi mătasea se îmbină astfel încât plasa devine un conductor electric, iar această proprietate îi sporeşte enorm eficienţa.

Păianjenul cu cruce Araneus diadematus construieşte o plasă din fire de mătase, presărată cu mici formaţiuni rotunde, tot din mătase, ce pot fi îmbibate cu apă şi cu un amestec  chimic special, care funcţionează ca un fel de „lipici”, foarte adeziv, dar care are şi capacitatea de a atrage umiditatea din jur. 

Această combinaţie de elemente încarcă electric plasa, ajutându-i astfel pe păianjeni să îşi prindă prada mai eficient, susţin autorii unui studiu publicat în Naturwissenschaften.

Studiul este primul care descrie armele electrice folosite de păianjeni, arătând amănunţit cum funcţionează acest mecanism.

Plasa încărcată electric, afirmă autorii, provoacă uşoare distorsionări ale câmpului electric terestru, până la distanţa de câţiva milimetri de plasă. Aceste perturbări fac ca plasa să „sară” literalmente în întâmpinarea prăzii, ca şi a altor obiecte de mici dimensiuni care se apropie de ea, precum granule de poluen sau particule de poluanţi. 

Autorii cred că această nou-descoperită proprietate ar putea sta la baza unor noi metode de a monitoriza poluarea atmosferică, deoarece este la fel de eficientă ca şi sen0zorii industriali în ceea ce priveşte detectarea şi captarea unor poluanţi atmosferici, precum pesticidele.

Sursa: ScienceMag

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase