Home » D:News » Încă un mit despre cafea a fost spulberat

Încă un mit despre cafea a fost spulberat

Încă un mit despre cafea a fost spulberat
Publicat: 12.01.2014
Ideea că bând cafea ne deshidratăm este un mit, spun oamenii de ştiinţă de la Universitatea Birmingham, care cer actualizarea recomandărilor medicale oferite publicului, pentru a reflecta noile descoperiri.

Câteva ceşti de cafea pe zi pot să hidrateze în aceeaşi măsură ca şi apa, spun cercetătorii.

Ideea că ingestia de cafea duce la deshidratarea organismului datează de acum mai mult de 80 de ani (dn 1928) şi provine din cercetări realizate cu ajutorul unor mostre de cafeină, care arătau că această substanţă măreşte diureza (eliminarea de urină prin rinichi) şi că poate duce la o stare de uşoară deshidratare cronică a corpului.

Dar nu e vorba numai despre cafeină, au explicat acum cercetătorii, ci despre interacţiunea dintre cafeină şi multe alte componente ale cafelei, astfel încât studiul din 1928 nu este neapărat relevant pentru viaţa modernă.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Birmingham au decis să verifice aceste informaţii şi au rugat 50 de bărbaţi sănătoşi să bea fiecare câte 4 căni cu cafea sau 4 căni cu apă, timp de 3 zile, cei care băuseră apă trecând apoi la cafea şi invers.

Toţi participanţii au consumat aceleaşi alimente pe durata studiului şi nu au avut voie să facă exerciţii fizice intense şi să consume alcool.

Analiza sângelui şi a urinei a arătat că bărbaţii au prezentat aceeaşi stare de hidratare atât atunci când au băut cafea, cât şi atunci când au băut apă şi că au eliminat cantităţi egale de urină. Rezultatele au fost publicate în jurnalul PLOS ONE.
Aşadar, cafeaua nu provoacă deshidratare, cel puţin atunci când este băută în cantităţi moderate.

Dr. Frankie Phillips, din cadrul British Dietetic Association, este de părere că o cantitate mică de cafea foarte concentrată, precum espresso, ar putea să determine o uşoară deshidratare, dar că, în cazul cafelei obişnuite, efectul diuretic al cafeinei este compensat de conţinutul de apă din băutură, deci nu apar dezechilibre ale stării de hidratare a organismului.

Sursa: Mail Online / Foto: Hepta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase