Home » D:News » De ce nu ar trebui să luăm medicamente care reduc febra atunci când suntem răciţi sau gripaţi?

De ce nu ar trebui să luăm medicamente care reduc febra atunci când suntem răciţi sau gripaţi?

De ce nu ar trebui să luăm medicamente care reduc febra atunci când suntem răciţi sau gripaţi?
Publicat: 22.01.2014
Atunci când ne îndopăm cu pastile pentru a face faţă gripei, creştem riscul celor din jur deoarece medicamentele cresc nivelul de virusuri din corp, spun oamenii de ştiinţă.

Multe remedii pentru răceală şi gripă sunt prezentate drept medicamente care ne ajută să rămânem puternici în timpul zilei, chiar şi atunci când suntem răciţi sau gripaţi. Însă, oamenii de ştiinţă au descoperit că prin reprimarea febrei putem face ca boala să fie mai rea atât pentru noi, cât şi pentru cei din jurul nostru. 

De fapt, febra reduce nivelul de virusuri din corp, astfel încât medicamentele precum ibuprofenul, aspirina şi paracetamolul ne fac mai infecţioşi, lucru care poate duce la zeci de mii de cazuri de gripă. 

Coordonatorul studiului, David Earn, profesor la Universitatea McMaster din canada a declarat că: „atunci când au gripă, oamenii au tendinţa de a lua medicamente care să le reducă febra. Nimănui nu îi place să se simtă rău, dar se pare că atunci când ne asigurăm confortul riscăm să îi infectăm pe alţii”. 

„Din cauză că febra poate ajuta la reducerea nivelului de virusuri din corpul persoanei bolnave şi la scăderea riscului de transmitere a boli către alţii, administrarea pastilelor menite să reducă febra poate creşte şansele de transmitere a virusurilor. Când am extrapolat la nivelul întregii populaţii, noi am descoperit că această creştere are efecte semnificative”, a mai adăugat acesta. 

„Adesea, oamenii iau sau le dau copiilor medicamente pentru reducerea febrei, pentru a putea merge la serviciu sau la şcoală. Poate ei cred că dacă reduc febra, scad şi riscul de a le da şi altora virusurile. În realitate, efectul este exact invers: oamenii bolnavi transmit virusurile şi altora deoarece febra a fost redusă”, a mai explicat Earn. 

Pentru această cercetare oamenii de ştiinţă au adunat informaţii din multe surse, inclusiv din experimente realizate pe voluntari umani sau pe dihori. 

Apoi, ei au folosit un model matematic pentru a calcula cum creşterea nivelului de virusuri cedate de o singură persoană care ia medicamente pentru reducerea febrei, ar putea creşte numărul total de cazuri într-un an obişnuit, sau într-un an în care o nouă tulpină gripală cauzează pandemie. 

Rezultatele au indicat că suprimarea febrei creşte numărul anual de cazuri cu aproximativ 5 procente, cauzând mai bine de 1.000 de decese apărute ca urmare a gripei într-un an obişnuit, şi asta doar în America de Nord. 

„Această cercetare este importantă deoarece ne va ajuta să înţelegem cum să stopăm mai bine răspândirea gripei. Febra este un mecanism de apărare care ne protejează atât pe noi, cât şi pe alţii. Medicamentaţia destinată reducerii febrei ar trebui administrată doar reducă senzaţia de disconfort, nu şi pentru a le permite oamenilor să meargă în comunitate atunci când, de fapt, ar trebui să stea acasă. Adesea, oamenii sunt sfătuiţi să ia medicamente pentru reducerea febrei, iar manualele medicale susţin că acest lucru este inofensiv. Acest obicei trebuie să se schimbe”, a declarat dr. David Price, de la McMaster’s Michael G. DeGroote School of Medicine. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase