Home » D:News » Care este „ingredientul secret” care sporeşte eficienţa medicamentelor?

Care este „ingredientul secret” care sporeşte eficienţa medicamentelor?

Care este „ingredientul secret” care sporeşte eficienţa medicamentelor?
Publicat: 27.01.2014
O gândire pozitivă este asociată cu o viaţă mai lungă, mai sănătoasă şi mai fericită. Un studiu realizat la Universitatea Harvard arată însă că această atitudine are şi alte beneficii: face ca unele tratamente medicale să funcţioneze mai bine.

În cadrul studiului, cercetătorii au administrat participanţilor un medicament împotriva migrenei şi au constatat că, atunci când li se comunicau nişte informaţii pozitive despre medicament, persoanele respective raportau o atenuare a durerii cu 30% mai mare decât în cazul în care li se dădeau informaţii negative sau nu li se spunea nimic despre medicament – chiar şi atunci când medicamentul nu era real, ci un placebo.

Cercetătorul principal dr. Ted Kaptchuk explică aceste observaţii prin fenomenul “embodied cognition” – starea mentală poate fi influenţată de starea fizică şi viceversa. Cu alte cuvinte, ceea ce ni se spune nu ne afectează doar creierul, ci ne poate afecta întreg corpul.

Asta nu înseamnă, totuşi, că zâmbetul poate înlocui orice medicament; în cadrul studiului, participanţii au raportat o atenuare a durerii mai mare în cazul medicamentului real decât în cazul placebo-ului.

În general, o atitudine pozitivă este asociată cu o sănătate mai bună. Pesimiştii tind să aibă tensiunea arterială mai mare şi un risc mai ridicat de boli de inimă şi deces, arată un studiu realizat la Universitatea Pittsburgh. Un alt studiu, efectuat în Marea Britanie, arăta că atleţii optimişti prezintă un risc mai mic de a suferi răniri şi îşi revin mai repede după accidente.

Ce se poate face pentru a beneficia de efectele acestui „ingredient secret”?

„Zâmbiţi”, recomandă specialiştii de la Universitatea din Kansas, autori ai unui studiu prin care au descoperit că participanţii care zâmbeau  – chiar dacă nu se simţeau fericiţi – aveau totuşi pulsul mai scăzut şi un nivel mai redus al stresului. Activarea anumitor muşchi faciali, pentru a zâmbi, trimite creierului un mesaj care îi spune acestuia că suntem bucuroşi.

Scrieţi, o dată pe zi, lucrurile pozitive care vi s-au întâmplat. Persoanele care au făcut acest lucru au declarat că au o stare de spirit mai bună, dar beneficiile nu s-au rezumat la atât: după 3 luni, aceste persoane avuseseră mai puţine simptome de boală decât de obicei şi merseseră de mai puţine ori la doctor, a indicat un studiu realizat de Southern Methodist University.

Sursa: FOX NEWS

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase