Home » D:News » Astronomii sunt uimiţi de ce se întâmplă acum cu Steaua Nordului. „Este ceva neaşteptat”

Astronomii sunt uimiţi de ce se întâmplă acum cu Steaua Nordului. „Este ceva neaşteptat”

Astronomii sunt uimiţi de ce se întâmplă acum cu Steaua Nordului. „Este ceva neaşteptat”
Publicat: 06.02.2014
Timp de secole, Steaua Nordului a fost un important punct de reper pentru călători, atunci când încă nu exista busola. Strălucirea ei era constantă, însă acum acest aspect începe să se schimbe şi astronomii nu înţeleg de ce.

Steaua Nordului devine tot mai strălucitoare, iar acest fenomen s-a intensificat acum aproximativ 200 de ani, scrie Fox News.
„Este ceva neaşteptat”, spune Scott Engle, de la Universitatea Villanova din Pennsylvania. El a observat comportamentul ciudat al acestei stele, numită popular Steaua Nordului, dar oficial Polaris B.

În secolul al XIX-lea, oamenii de ştiinţă au bănuit că Polaris face parte dintr-o categorie de stele care pulsează, iar acest lucru a fost confirmat ulterior. Ea este inclusă acum în categoria variabilelor Cepheide, dar, spre deosebire de alte stele din această categorie, Polaris fluctua foarte puţin, de aceea la început nimeni nu şi-a dat seama de asta.

În jurul anului 2000, Engle şi colegii săi au remarcat o schimbare dramatică în strălucirea acestui astru. Comparând mai multe observaţii mai vechi ale acestei stele, ei au înţeles că fluctuaţiile au început în urmă cu câteva sute de ani. În prezent, ea este de peste 4 ori mai luminoasă ca în Antichitate.

Pentru că lumina ei este atât de puternică, astronomii americani sunt nevoiţi să ceară ajutorul colegilor din Croaţia şi Cehia, care folosesc la telescoape lentile mai puţin sensibile.

„Este o ironie a sorţii. Am ajuns să cerem, să împrumutăm echipamente mai vechi”, spune Engle. El precizează că a primit cu greu aprobare să folosească telescopul spaţial Hubble, de teamă că lumina va distruge spectograful sensibil al acestuia. În cele din urmă, a reuşit să observe, cu ajutorul Hubble, atmosfera stelei Polaris, care este în continuă schimbare.
 

Sursa: Fox News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase