Home » D:News » Enigma Mona Lisei, la un pas de descifrare. Istoricii cred că au găsit rămăşitele femeii care l-a inspirat pe Leonado da Vinci

Enigma Mona Lisei, la un pas de descifrare. Istoricii cred că au găsit rămăşitele femeii care l-a inspirat pe Leonado da Vinci

Enigma Mona Lisei, la un pas de descifrare. Istoricii cred că au găsit rămăşitele femeii care l-a inspirat pe Leonado da Vinci
Publicat: 20.02.2014
Istoricii italieni speră să afle cât mai curând identitatea unei femei misterioase, ale cărei rămăşite au fost găsite într-o mănăstire de lângă Florenţa. Ei cred că este vorba de cea care i-a pozat lui Leonardo da Vinci pentru celebrul tablou Mona Lisa.

Istoricul Silvano Vinceti va testa ADN-ul preluat din scheletul unei femei găsite într-un mormânt la mănăstirea Sant Orsola, lângă Florenţa.

El crede că este vorba de Lisa Gherardini, o nobilă care a fost modelul lui Leonardo da Vinci pentru portretul Mona Lisei.

Rezultatele ADN-ului vor fi comparate cu cele ale urmaşilor Lisei, pentru a se observa eventuale asemănări.

Apoi, Vinceti va reconstitui tridimensional portretul femeii, pe baza craniului găsit. Analizele ar trebui să fie gata în luna mai sau în iunie.

Mormântul a fost deschis anul trecut, la cererea istoricilor de artă, care speră să găsească femeia care l-a inspirat pe da Vinci.

Din documentele istorice reiese că pictorul lucra la un potret al Lisei Gherardini, soţia lui Francesco Del Giocondo, în jurul anului 1503.

După moartea soţului, Lisa s-a călugărit şi a murit la mănăstire, în anul 1542, la vârsta de 63 de ani.

În decursul timpului, au apărut multe speculaţii legate de zâmbetul misterios al Mona Lisei. Unii au spus că portretul este de fapt al unui bărbat travestit – un amant la lui da Vinci sau chiar un autoportret al pictorului – în timp ce alţii au susţinut că Mona Lisa are buzele încleştate pentru că îi lipseau dinţii din faţă.
 

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase