Home » D:News » Medicina viitorului: feţele oamenilor vor fi refăcute cu nasuri şi urechi crescute în laborator

Medicina viitorului: feţele oamenilor vor fi refăcute cu nasuri şi urechi crescute în laborator

Medicina viitorului: feţele oamenilor vor fi refăcute cu nasuri şi urechi crescute în laborator
Publicat: 03.03.2014
Medicii birtanici de la Great Ormond Street Hospital, Londra, dezvoltă o metodă de a creşte în laborator cartilaje ale nasului şi urechilor, pornind de la celule stem obţinute din ţesutul adipos al pacienţilor; metoda este mai simplă şi mai uşor de suportat decât cele utilizate în prezent şi ar putea duce la dezvoltarea unor tehnici cu totul noi de reconstrucţie facială.

Noua tehnică, descrisă în jurnalul Nanomedicine, ar putea revoluţiona medicina reparatorie, putând fi utilizată, de pildă, pentru înlocuirea unor pavilioane ale urechilor absente ori malformate.

Metoda utilizată în prezent la copii implică prelevarea din coaste a unei porţiuni de cartilaj care este sculptată minuţios de specialişti pentru a căpăta forma pavilionului urechii, apoi este implantată copilului. Această metodă implică însă mai multe operaţii chirurgicale şi persistenţa unor cicatrice permanente pe torace.

În schimb, metoda alternativă la care lucrează în prezent medicii de la Great Ormond Street Hospital presupune mai puţine intervenţii chirurgicale.

  • În esenţă, paşii sunt următorii: 
  • este prelevată o minusculă porţiune de ţesut adipos de sub pielea pacientului
  • din acest ţesut se obţin celule stem
  • în cultura de celule este este plasată o „armătură” de forma pavilionului urechii, pe care se vor fixa celulele
  • cu ajutorul unor soluţii speciale, este indusă transformarea celulelor stem în celule cartilaginoase.
  • acest cartilaj este implantat sub pielea pacientului, care capătă astfel o nouă ureche.

Mai sunt încă necesare teste de siguranţă până când procedura să poată fi aplicată la oameni, dar cercetătorii speră să depăşească dificultăţile. Această metodă n-ar necesita decât o singură operaţie chirurgicală, nu ar pune probleme imunitare, de respingere a transplantului (deoarece organul transplantat este obţinut chiar din celulele pacietului), micşorând astfel foarte mult stresul pacienţilor.

Medicii spun că aceeaşi tehică ar putea fi folosită pentru a obţine cartilaje nazale, cu ajutorul cărora să fie refăcute nasurile unor pacienţi, operaţi de cancer al nasului. De asemenea, pornind de la aceeaşi „materie primă”, ar putea fi obţinute şi oase, afirmă autorii invenţiei.

„Ar fi ca Sfântul Graal să reuşim această procedură printr-o simplă intervenţie chirurgicală, care să reducă substanţial stresul copiilor şi să ofere o structură care să crească odată cu înaintarea în vârstă a copiilor”, a afirmat Patrizia Ferretti, unul dintre medicii care a participat la cercetări.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase