Home » D:News » Cât de puţin ne cunoaştem planeta! Tocmai au fost descoperiţi 95% din peştii de pe Terra!

Cât de puţin ne cunoaştem planeta! Tocmai au fost descoperiţi 95% din peştii de pe Terra!

Cât de puţin ne cunoaştem planeta! Tocmai au fost descoperiţi 95% din peştii de pe Terra!
Publicat: 04.03.2014
O echipă internaţională de biologi marini a descoperit că peştii mesopelagici din oceanele planetei reprezintă de 10-30 de ori mai multă biomasă decât se credea până acum.

Carlos Duarte, profesor la University of Western Australia, afirmă că peştii mesopelagici (ce trăiesc în regiunea cuprinsă între 100 de metri şi 1000 de metri sub suprafaţa oceanului) reprezintă astfel 95% din totalul biomasei compuse din peşti.

„Pentru că numărul de peşti este mult mai mare decât se credea până acum înseamnă că acest strat joacă un rol semnificativ în funcţionarea oceanului şi afectează fuluxul de carbon şi de oxigen din ocean”, explică specialistul.

Profesorul Duarte a condus o expediţie de şapte luni în care globul a fost circumnavigat cu ajutorul vasului de cercetare Hesperides şi în care oamenii de ştiinţă au colectat date despre aceşti peşti.

Duarte afirmă că majoritatea speciilor mesopelagice tind să se hrănească aproape de suprafaţă noaptea, scufundându-se în adâncuri în timpul zilei pentru a evita păsările.

Aceşti peşti au ochii mari, pentru a vedea prin suprafaţa obscur luminată, şi o sensibilitate sporită la presiune.

„Ei pot detecta plasele de la cel puţin cinci metri depărtare şi le pot evita”, spune Duarte.

„Deoarece peştii sunt foarte iscusiţi în a evita plasele, fiecare încercare precedentă de a cuantifica aceşti peşti în raport cu volumul capturat în plase a dus la o estimare foarte scăzută a numărului lor”, explică specialistul.

„Astfel că noi am încercat o metodă diferită, folosind sonarul şi alte metode acustice pentru a detecta prezenţa lor”, afirmă Duarte.

Descoperirea are implicaţii semnificative.

Profesorul Duarte spune că cercetarea în cele cinci giruri oceanice, unde se strâng numeroase obiecte plutitoare, a dezvăluit rezultate surpinzătoare.

„Aceste regiuni purtau supranumele de «deşerturi oceanice». Nu sunt deşerturi deloc, sunt de fapt ecosisteme foarte vii ce susţin un volum uriaş de biomasă”, explică Duarte.

„Cel mai mare număr de peşti din oceane nu se găseşte în zonele de coastă, ci fix în centrul girurilor oceanice”, dezvăluie specialistul.

De asemenea, cercetarea a dezvăluit că oceanele sunt mai sănătoase decât se credea până acum.

„Acest volum uriaş de peşti pe care l-am descoperit, ce conţine 95% din toată biomasa de peşti din lume, este neatins de pescari. Iar aceşta nu pot pescui cu ajutorul plaselor. Aşadar, în secolul al 21-lea avem încă o sursă neatinsă de peşti, care se întâmplă totodată să fie 95% din toţi peştii din oceane. Acest lucru ne schimbă perspectiva asupra sănătăţii oceanelor”, concluzionează specialistul.

Sursa: Phys.org

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase