Home » D:News » Care este cea mai „sigură” monedă din lume? (VIDEO)

Care este cea mai „sigură” monedă din lume? (VIDEO)

Care este cea mai „sigură” monedă din lume? (VIDEO)
Publicat: 21.03.2014
Marea Britanie se pregăteşte să introducă în circulaţie noua monedă cu valoarea de 1 liră sterlină, despre care se spune că va fi cel mai greu de falsificat, dintre toate monedele lumii.

Moneda va avea un design nou: va fi bi-metalică (din două aliaje de culoari diferite) şi va avea forma unei prisme dodecagonale – cu 12 laturi -, ce va înlocui vechiul model cilindric.

De asemenea, va fi înzestrată cu mai multe elemente de siguranţă, destinate să împiedice falsificarea ei. 

Monetăria Regală, care va produce moneda, spune că aceasta va integra, în premieră, tehnologia iSIS (Integrated Secure Identification Systems) , lansată anul trecut, o tehnologie ce presupune 3 niveluri de securitate. Deşi nu a dat prea multe detalii asupra acestei tehnolgii, Monetăria Regală a spus că ea implică utilizarea, la monede, a unor elemente de siguranţă ce s-au dovedit eficiente în cazul bacnotelor. 

Aceste elemente vor permite verificarea rapidă, de rutină, a autenticităţii monedei, pe baza unor marcaje speciale, astfel încât un automat de cafea, de exemplu,  să poată „şti” dacă o monedă este autentică pe baza mai multor elemente, nu doar a mărimii, greutăţii şi formei.

Toate aceste elemente vor face noua monedă greu de falsificat, spre deosebire de moneda curentă de 1 liră; Trezoreria britanică estimează că, la ora actuală, cca. 3% dintre monedele de 1 lirp sterlină aflate în circulaţie ar fi false. 

Noua monedă, al cărei model este în curs de aprobare, va fi pusă probabil în circulaţie în anul 2017.

Sursa: The Verge / Credit foto: The Royal Mint

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase