Home » D:News » Record de scufundare. O balenă a coborât la aproape 3 kilometri sub apă, adâncime care ar fi strivit un om

Record de scufundare. O balenă a coborât la aproape 3 kilometri sub apă, adâncime care ar fi strivit un om

Record de scufundare. O balenă a coborât la aproape 3 kilometri sub apă, adâncime care ar fi strivit un om
Publicat: 28.03.2014
Balena lui Cuvier este considerată o adevărată campioană a scufundărilor. Biologii au dovada că un mamifer din această specie s-a coborât la aproape 3 km adâncime.

În cadrul unui experiment, biologii de la Cascadia Research Collective din Washington au pus dispozitive de monitorizare pe mai multe balene Cuvier.

Una din ele s-a scufundat la aproape 3 km adâncime, în largul coastelor Californiei, iar scufundarea a durat 137 de minute.

Este un record, performanţa balenei întrecând-o cu mult pe cea a unei foci elefant (care a ajuns la 2.388 de metri), specie cunoscută de asemenea pentru scufundări extreme.

Balena lui Cuvier are un nivel foarte ridicat de mioglobină în muşchi, care permite reţinerea unei cantităţi mai mari de oxigen în ţesut, astfel încât balena are mai rar nevoie să respire.

Un alt secret al acestor mamifere marine care se pot scufunda fărăr probleme la mare adâncime este o reducere importantă a spaţiilor care conţin aer din corp. Aceste spaţii cu aer sunt cele mai ar strivi un om dacă acesta ar coborî la mare adâncime.

Este prima dată când performanţele balenei lui Cuvier au fost demonstrate concret.

Cercetători au monitorizat cu dispozitive speciale 8 balene, adunând astfel 3.700 de ore de informaţii despre scufundarea lor.

Adâncimea medie la care a ajuns acestea a fost de 1.400 de metri. De obicei, după o coborâre la mare adâncime, o balenă se va scufunda de mai multe ori la o adâncime mai mică.

Pauzele de respiraţie la suprafaţa apei, între scufundări, sunt foarte scurte, de doar câteva minute.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase