Home » D:News » Avertisment: în câteva luni, Terra va fi afectată de un fenomen meteo de o intensitate fără precedent

Avertisment: în câteva luni, Terra va fi afectată de un fenomen meteo de o intensitate fără precedent

Publicat: 12.05.2014
Cercetătorii avertizează că fenomenul El Nino care va avea loc în acest an va fi unul din cele mai grave înregistrate până acum. O creştere neaşteptată a temperaturii Oceanului Pacific indică faptul că estimările experţilor au fost mai optimiste decât va fi realitatea.

El Nino, fenomen produs de încălzirea apelor din Oceanul Pacific, afectează clima în diferite zone ale globului, producând secetă sau inundaţii şi furtuni.

Wenju Cai, expert în climatologie la Australia’s Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, spune că temperaturile înregistrate în acest an în apele Pacificului sunt peste cele observate în alţi ani în care a avut loc El Nino.

În plus, El Nino va avea loc mult mai devreme decât fusese estimat iniţial, adică în următoarele luni, nu la sfârşitul anului, iar şansele ca acest fenomen să fie real sunt de peste 70%, potrivit Biroului de Meteorologie din Australia.

Până acum, un El Nino puternic avea loc o dată la 20 de ani, dar, din cauza încălzirii globale, fenomenul va avea loc de acum o dată la aproximativ 10 ani, cred experţii.

Cel mai grav El Nino înregistrat până acum a avut loc în 1997-1998 şi a provocat inundaţii catastrofale în China, ducând la moartea a peste 1.500 de oameni.

Daunele materiale la nivel global produse atunci s-au ridicat la aproximativ 45 de miliarde de dolari, iar numărul total al victimelor a fost de 23.000.

Un El Nino extrem are loc atunci când temperatura apei Pacificului creşte peste 18 de grade Celsius. Din această cauză, în atmosferă este degajată mai multă căldură şi umiditate, care afectează clima la nivel global.

Astfel, în unele zone se va înregistra secetă, incendii de vegetaţie şi caniculă, iar în alte zone vor fi ploi torenţiale şi inundaţii devastatoare.

Fenomenul opus se numeşte La Nina şi are loc atunci când temperatura apei oceanului scade.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase