Home » D:News » Reîncepe „Războiul Rece”? Rusia nu mai doreşte să permită SUA să ajungă pe Staţia Spaţială Internaţională

Reîncepe „Războiul Rece”? Rusia nu mai doreşte să permită SUA să ajungă pe Staţia Spaţială Internaţională

Reîncepe „Războiul Rece”? Rusia nu mai doreşte să permită SUA să ajungă pe Staţia Spaţială Internaţională
Publicat: 14.05.2014
Rusia a luat o serie de măsuri care vor afecta cooperarea cu Statele Unite în domeniul aerospaţial, interzicând utilizarea de către americani a motoarelor ruseşti de rachete pentru operaţiuni militare şi oprind sistemul american de geolocalizare pe teritoriul rus, anunţă vicepremierul Dmitri Rogozin

Dmitri Rogozin a explicat că măsurile sunt o reacţie la sancţiunile impuse de Statele Unite Rusiei.

Vicepremierul rus a avertizat că Moscova intenţionează să respingă solicitarea Statelor Unite de prelungire a funcţionării Staţiei Spaţiale Internaţionale după anul 2020. Washingtonul doreşte menţinerea ISS până în anul 2024. Navetele ruse Soyuz sunt singura modalitate prin care astronauţii pot fi transportaţi în acest moment pe Staţia Spaţială Internaţională.

Rusia avertizase că va lua măsuri simetrice dacă Statele Unite vor impune interdicţii privind achiziţionarea de tehnologie necesară industriei militare ruse.

Măsurile anunţate marţi de Rusia vor afecta livrările de motoare de rachete ruseşti de tip MK-33 şi RD-180, comandate de Statele Unite. „Suntem pregătiţi să furnizăm în continuare aceste motoare cu condiţia de a nu fi folosite pentru lansarea de sateliţi militari”, a declarat Rogozin, citat de Reuters.

Potrivit lui Rogozin, Moscova urmează să suspende, din iunie, sistemul GPS american pe teritoriul Rusiei, urmând să lanseze negocieri cu SUA pentru instalarea sistemului rus de geolocalizare, Glonass, pe teritoriul american. Rogozin a avertizat că, dacă nu se va ajunge la un acord până în septembrie, sistemul GPS american va fi oprit definitiv pe teritoriul Rusiei.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase