Home » D:News » Ce-i face creierului poluarea din oraşe?

Ce-i face creierului poluarea din oraşe?

Ce-i face creierului poluarea din oraşe?
Publicat: 07.06.2014
Expunerea timpurie la poluarea atmosferică provoacă în creier apariţia unor schimbări nocive similare celor constatate la persoanele cu autism şi schizofrenie, iar creierul masculin se dovedeşte mai vulnerabil decât cel feminin, arată un nou studiu.

Rezultatele acestor cercetări noi, efectuate pe şoareci de laborator, se potrivesc cu cele ale unor studi anterioare care descoperiseră corelaţii între poluarea produsă de traficul rutier şi prevalenţa autismului la copii. 

Autorii studiului, publicat în Environmental Health Perspectives, au expus şoarecii, în primele două săptămâni după naştere, unor niveluri de poluare atmosferică echivalente celor constatate în oraşele de mărime medie. Cercetătorii s-au concentrat asupra particulelor de carbon ultra-fine de tipul celor emise de fabrici şi de motoarele automobilelor.

Şoarecii expuşi acestui tip de poluare au obţinut scoruri mai slabe la testele de evaluare a memoriei pe termen scurt, a capacităţii de învăţare şi a impulsivităţii. 

În afară de acesta, specialişti au observat modificări fizice la nivelul creierului: semne de inflamaţie şi mărirea de 2-3 a dimensiunilor ventriculelor din ambele emisfere cerebrale. Aceste defecte au rămas vizibile luni întregi după expunerea la poluanţi, ceea ce sugerează că ele ar putea fi permanente.

De asemenea, şoarecii respectivi aveau niveluri anormal de mari de glutamat în creier, aşa cum se constată şi la oamenii cu autism şi schizofrenie.

Anul trecut, un studiu publicat în JAMA Psychiatry arătase că acei copii care îşi petrec primul an de viaţă în zone cu nivel ridicat de poluare rutieră prezintă un risc de trei ori mai mare de a fi autişti. 

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase