Home » D:News » Unde se găseşte mormântul lui Cervantes? Au fost localizate cinci situri la Madrid

Unde se găseşte mormântul lui Cervantes? Au fost localizate cinci situri la Madrid

Publicat: 11.06.2014
Oamenii de ştiinţă spanioli au anunţat, luni, că au descoperit, cu ajutorul unor camere în infraroşu şi scanere 3D, cinci situri sub o micuţă biserică din Madrid în care ar putea să se găsească rămăşiţele pământeşti ale scriitorului Miguel de Cervantes, creatorul celebrului personaj Don Quijote.

„Este ca şi cum un pacient urmează să fie operat, iar medicii trebuie să facă mai întâi câteva radiografii”, a declarat, într-o conferinţă de presă, antropologul Francisco Etxeberria, care coordonează echipa de cercetători, informează AFP.

„Nu vrem să creăm speranţe false. Nu ştiu dacă îl vom găsi”, a adăugat acelaşi expert, care a participat şi la autopsia care a stabilit sinuciderea fostului preşedinte chilian Salvador Allende, victima unei lovituri de stat a lui Augusto Pinochet, în septembrie 1973.

Graţie imaginilor obţinute de un radar special şi camere cu infraroşu, cercetătorii îşi pun toate speranţele mai ales într-unul dintre cele cinci locuri cercetate, aflat în cripta micuţei biserici a Ordinului Trinitarian, o clădire din cărămidă roşie situată în centrul istoric al capitalei spaniole.

În acel loc, savanţii au localizat aproximativ 30 de gropi în care ar putea să se găsească rămăşiţele pământeşti ale scriitorului Miguel de Cervantes.

Unul dintre cei mai mari scriitori ai „Secolului de aur” spaniol, Cervantes a murit, sărac, pe 22 aprilie 1616 şi a fost îngropat în ziua următoare, potrivit documentelor epocii, în această biserică aflată lângă o mănăstire, a cărei arhitectură a fost modificată de mai multe ori de atunci.

La aproape patru secole după moartea scriitorului, locul în care se află rămăşiţele pământeşti ale acestuia nu este cunoscut cu exactitate. Mai multe călugăriţe trăiesc în acea mănăstire, inclusă în patrimoniul cultural al Madridului încă din anul 1921, fapt care face dificilă demararea unor săpături arheologice, fără o localizare precisă.

Însă cercetările nu trebuie grăbite. „Este vorba de un personaj universal. Vrem să facem lucrurile fără nicio grabă, cu multă seriozitate”, a adăugat Francisco Etxeberria.

În ceea ce o priveşte, primarul Madridului, Ana Botella, a spus că instituţia madrilenă va achita cheltuielile generate de această nouă fază a căutărilor, fără să precizeze însă suma estimată.

În momentul prezentării operaţiunii, în aprilie, Fernando de Pardo, un istoric membru al echipei de experţi, a estimat costul total al proiectului la aproximativ 100.000 de euro.

Născut în 1547, în oraşul universitar Alcala de Henares, în apropiere de Madrid, Miguel de Cervantes Saavedra a fost romancier, poet şi dramaturg, fiind considerat un simbol al literaturii spaniole. Este în primul rând cunoscut ca autor al romanului „El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha” („hidalgo” este un reprezentant al micii nobilimi), considerat primul roman european modern şi una dintre cele mai valoroase opere ale literaturii universale, publicat iniţial în două părţi, apărute în 1605, respectiv 1615. Miguel de Cervantes a fost supranumit „Principele ingeniozităţii”.

UNESCO a declarat, în 1995, ziua de 23 aprilie – data morţii lui Miguel de Cervantes – Ziua Mondială a Cărţii şi a Drepturilor de Autor.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase