Home » D:News » Sex de te doare capul: ce este HAS, problema care poate afecta serios viaţa intimă a oamenilor?

Sex de te doare capul: ce este HAS, problema care poate afecta serios viaţa intimă a oamenilor?

Sex de te doare capul: ce este HAS, problema care poate afecta serios viaţa intimă a oamenilor?
Publicat: 11.06.2014
Aproximativ 1% dintre persoane, cred oamenii de ştiinţă suferă cel puţin o dată în viaţă de ceea ce specialiştii numesc „cefalalgie orgasmică” – o durere de cap ce apare în timpul actului sexual sau la scurt timp după el. Dar un medic specialist din SUA crede că, în realitate, cifra ar fi mai mare, deoarece adesea oamenii nu recunosc că au această problemă. În urmă cu câţiva ani, experţii au clasificat această tulburare drept un tip distinct de durere de cap, cunoscut sub denumirea prescurtată de HAS.

HAS (headaches associated with sexual activity) a fost recunoscută, în 2004, ca o clasă aparte de dureri de cap.

Durerile apar fie curând după actul sexual, fie în în timpul acestuia – uneori odată cu orgasmul – şi pot persista mai multe ore după aceea. Pot varia de la o durere surdă până la una foarte intensă şi sfredelitoare, care creează panică atunci când apare subit (ca după o izbitură în cap, după cum o descriu unii pacienţi) şi care se intensifică la ridicarea în picioare.

Dr. Jose Biller, şeful catedrei de neurologie din cadrul Loyola University Chicago, SUA, care a tratat zeci de pacienţi suferind de această afecţiune, afirmă că bărbaţii sunt de 3-4 ori mai predispuşi la HAS decât femeile. Mulţi dintre se simt însă prea jenaţi pentru a discuta cu medicul această problemă.

Dr. Biller recomandă însă ca atât pacienţii, cât şi medicii să ia în serios aceste dureri de cap şi să discute despre ele, cu atât mai mult cu cât, în unele cazuri, ele pot fi semnul unei afecţiuni mai grave (o hemoragie cerebrală, de pildă).

Ce se poate face pentru a preveni sau, la nevoie, trata această afecţiune?

Oamenii îşi pot reduce riscul de a suferi de HAS evitând excesul de alcool, păstrându-şi o greutate corporală sănătoasă, practicând exerciţii fizice şi recurgând la consiliere de specialitate, spune dr. Biller. Unele medicamente prescrise de medic pot ajuta la atenuarea durerii sau chiar la prevenirea ei. 

Medicul recomandă, de asemenea, persoanelor afectate de HAS un consult neurologic, pentru a afla dacă  nu e vorba despre alte afecţiuni care pot provoca durerea de cap. Această abordare este importantă în special la prima apariţie a unei dureri de cap asociate cu activitatea sexuală

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase