Home » D:News » Pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, numărul persoanelor strămutate din cauza conflictelor a depăşit 50 de milioane

Pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, numărul persoanelor strămutate din cauza conflictelor a depăşit 50 de milioane

Publicat: 21.06.2014
Numărul persoanelor strămutate la nivel mondial din cauza conflictelor şi a crizelor a depăşit pragul de 50 de milioane, pentru prima dată după al Doilea Război Mondial, potrivit unui raport publicat vineri de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

La sfârşitul anului 2013, „51,2 milioane de persoane erau strămutate, ceea ce înseamnă cu 6 milioane mai mult faţă de cele 45,2 milioane înregistrate la sfârşitul anului 2012”, a declarat Antonio Guterres, Înaltul Comisar ONU pentru Refugiaţi.

„Ne confruntăm cu o creştere uriaşă a tuturor deplasărilor forţate”, a declarat Guterres, adăugând că au existat 2,5 milioane de noi refugiaţi sirieni şi 6,5 milioane de persoane strămutate în interiorul Siriei de la începutul conflictului.

De asemenea, noi deplasări importante ale populaţiei au avut loc anul trecut în Africa, în special în Republica Centrafricană şi în Sudanul de Sud.

Potrivit Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi, există două motive care explică această creştere, pe de o parte apariţia unor noi crize, care obligă populaţiile să-şi părăsească locuinţele, iar pe de altă parte „menţinerea crizelor vechi, care nu dau semne de încheiere”.

Comunitatea internaţională, a apreciat Antonio Guterres, „trebuie să-şi depăşească divergenţele şi să găsească soluţii la conflictele actuale din Sudanul de Sud, Siria, Republica Centrafricană şi din alte zone”.

„În prezent, numărul persoanelor refugiate este apropiat cu numărul total al populaţiei din ţări precum Columbia, Spania, Africa de Sud şi Coreea de Sud”, a adăugat Guterres, care a atras atenţia în legătură cu amploarea acestui fenomen.

Deplasările forţate afectează trei categorii de persoane: refugiaţii, solicitanţii de azil şi persoanele strămutate, care rămân în ţările lor, dar care şi-au părăsit locuinţele, se afirmă în raportul ONU.

Numărul refugiaţilor a ajuns la 16,7 milioane de persoane, un record din 2001. Afganii, sirienii şi somalezii reprezintă cele mai importante grupuri de refugiaţi. De asemenea, 80% dintre refugiaţi trăiesc în ţările dezvoltate.

Pe de altă parte, 1,1 milioane de persoane au depus anul trecut o cerere de azil (în creştere cu 15%), majoritatea vizând ţări dezvoltate, un record în raport cu ultimii 10 ani.

În plus, numărul persoanelor strămutate în interiorul ţării a atins numărul record de 33,3 milioane de persoane, ceea ce înseamnă cu 7,6 milioane mai mult decât în 2012.

ONU: Numărul persoanelor strămutate la nivel mondial a crescut cu 6 milioane într-un an

Numărul persoanelor strămutate la nivel mondial a crescut într-un an cu 6 milioane, creşterea fiind cauzată, în principal, de războiul din Siria, iar ţări ca Pakistanul, Iranul şi Libanul găzduiesc cei mai mulţi refugiaţi, potrivit unui raport al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi.

Datele privind fenomenul de deplasare din raportul Global Trends publicat de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) se referă la trei grupuri, respectiv refugiaţi, solicitanţi de azil şi persoane deplasate intern.

Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, în rândul acestora, numărul refugiaţilor a atins 16,7 milioane la nivel mondial, dintre care 11,7 milioane se află sub protecţia UNHCR, restul fiind înregistraţi la Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţii Palestinieni (United Nations Relief and Works Agency for Palestine).

„Aceste cifre totale sunt cele mai ridicate raportate de UNHCR din 2001. În plus, mai bine de jumătate din refugiaţii sub protecţia UNHCR (6,3 milioane) se aflau, la finele anului 2013, în exil de peste cinci ani”, precizează autorii raportului.

După ţara de origine, cele mai semnificative populaţii de refugiaţi aflaţi sub protecţia UNHCR sunt afganii, sirienii şi somalezii – împreună reprezentând peste jumătate din totalul refugiaţilor la nivel global. Pakistanul, Iranul şi Libanul au găzduit mai mulţi refugiaţi decât alte ţări.

După regiune, Asia şi zona Pacificului au înregistrat cele mai mari populaţii de refugiaţi, în total 3,5 milioane de oameni. Africa Subsahariană a înregistrat o cifră de 2,9 milioane de oameni, în timp ce Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, 2,6 milioane, se arată în raport.

În plus faţă de refugiaţi, anul trecut, 1,1 milioane de oameni au depus cereri de azil, majoritatea dintre aceştia în ţări dezvoltate. Astfel, Germania a devenit, în 2013, ţara cu cele mai multe cereri noi de azil.

„Un număr record, 25.300 de cereri de azil au venit din partea copiilor care au fost separaţi de părinţii lor sau care nu sunt însoţiţi de aceştia. Sirienii au depus 64.300 de cereri, mai multe decât orice altă naţionalitate, urmaţi de solicitanţi de azil din Republica Democrată Congo (60.400) şi Myanmar (57.400)”, mai precizează sursa citată.

Şi numărul celor care au fost forţaţi să îşi părăsească propriile case, dar au rămas însă în ţara de origine a înregistrat o cifră record de 33,3 milioane de oameni, reprezentând cea mai semnificativă creştere comparativ cu orice alt grup inclus în raportul Global Trends.

Raportul mai arată că 51,2 milioane de oameni se aflau în situaţie de deplasare forţată la finele anului 2013, cu 6 milioane mai mulţi decât cei 45,2 milioane raportaţi în 2012, fenomenul deplasării forţate la nivel global depăşind cifra de 50 de milioane pentru prima dată de la cel de-al doilea război mondial.

Această creştere semnificativă a fost cauzată, în principal, de războiul din Siria, care, la finalul anului trecut, a forţat 2,5 milioane de oameni să devină refugiaţi şi 6,5 de milioane de persoane să fie deplasate intern.

Noi fenomene majore de deplasare au survenit şi în Africa – în principal în Republica Centrafricană – şi, spre finele anului 2013, şi în Sudanul de Sud.

Totodată, în 2013, s-a înregistrat cel de-al patrulea cel mai redus nivel de reveniri ale refugiaţilor în aproape un sfert de secol, fiind vorba de 414.600 de oameni. „Nu au fost disponibile date complete la nivel mondial cu privire la integrarea locală şi revenirea persoanelor deplasate intern pentru a fi incluse în raport, deşi 1,4 milioane de persoane deplasate intern s-au întors acasă în ţări unde UNHCR desfăşoară operaţiuni pentru această categorie de persoane”, susţin autorii raportului.

În ceea ce priveşte populaţia de apatrizi, reprezentanţii UNHCR arată că nu este inclusă în cele 51,2 milioane de persoane deplasate forţat deoarece „apatridia nu are neapărat legătură cu fenomenul deplasării”.

„Apatridia este dificil de cuantificat cu precizie, atât din cauza dificultăţilor inerente ale administraţiilor de stat şi ale UNHCR de a contoriza numărul persoanelor fără cetăţenie şi documente relevante, cât şi din cauza faptului că o serie de ţări nu colectează date în legătură cu populaţiile pe care nu le consideră ca reprezentând propriii cetăţeni. Pentru 2013, agenţiile UNHCR la nivel mondial au raportat o cifră de aproximative 3,5 milioane de apatrizi, însă această cifră reprezintă aproximativ o treime din numărul de oameni estimaţi a fi apatrizi la nivel global”, sa mai precizează în raport.

Surse: Mediafax, BBC News, UNHCR

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase