Home » D:News » Ce se întâmplă după moarte? Cercetătorii explică marele mister

Ce se întâmplă după moarte? Cercetătorii explică marele mister

Ce se întâmplă după moarte? Cercetătorii explică marele mister
Publicat: 23.06.2014
Moartea nu este un moment, ci un proces destul de îndelungat, spun oameniii de ştiinţă, care dezaprobă astfel clasica formulă a „momentului morţii”. Ei vorbesc despre mai multe stadii ale morţii şi explică ce presupune fiecare.

Primul stadiu este moartea clinică. Durează între 4 şi 6 minute după stopul cardio-respirator şi este perioada în care pacientul poate fi resuscitat fără riscul unor leziuni cerebrale grave.

Creierul mai are suficient oxigen pentru a nu fi distrus în acest interval. De asemenea, organele interne rămân încă „în viaţă” în acest timp şi pot funcţiona din nou normal, după restabilirea ritmului cardiac.

A doua etapă a morţii este moartea biologică, momentul în care celulele corpului încep să fie distruse, iar organele interne, inclusiv creierul, cedează.

În prezent, această etapă poată fi amânată de medici prin hipotermie, răcirea corpului sub temperatura lui normală. În acest mod poate fi oprită degenerarea organelor şi celulelor.

Aceste stadii sunt deja cunoscute bine de medici şi de cercetători, dar deocamdată rămâne un mister ce se întâmplă cu o persoană care este şi în moarte clinică şi în moarte biologică. Încercând să lămurească acest aspect, savanţii cercetează fenomenul experienţelor la limita morţii.

Potrivit Out-Of-Body Experience Research Center din Los Angeles, peste 8 milioane de americani au declarat că au avut asemenea experienţe, care au loc atunci când o persoană este deja moartă clinic sau în pragul morţii.

Relatările acestor pacienţi, care descriu decorporalizarea şi plutirea printr-un tunel luminos, sunt atent studiate de oamenii de ştiinţă, care vor să înţeleagă procesul neurologic din spatele fenomenului.

Este posibil ca aceste trăiri bizare să fie provocate de lipsa de oxigenare a creierului sau să fie o formă de vise lucide.

Cert este că, dincolo de cele două stadii ale morţii, explicate de savanţi, nimeni nu ştie ce anume se întâmplă cu creierul sau cu conştiinţa unei persoane, părerile cercetătorilor fiind destul de împărţite.

De exemplu, medicul Sam Parnia crede chiar că moartea este un proces mult mai îndelungat decât se crede, iar bolnavii pot fi resucitaţi cu succes chiar şi după câteva ore de la instalarea stopului cardiac.

Citiţi detalii AICI despre medicul care susşine că poate „învia morţii”.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase