Home » D:News » Proiect unic în România: doi chirurgi din Franţa vor opera pro-bono copiii care au nevoie de intervenţii chirurgicale de urgenţă

Proiect unic în România: doi chirurgi din Franţa vor opera pro-bono copiii care au nevoie de intervenţii chirurgicale de urgenţă

Proiect unic în România: doi chirurgi din Franţa vor opera pro-bono copiii care au nevoie de intervenţii chirurgicale de urgenţă
Publicat: 26.06.2014
O echipă formată din doi medici specialişti în chirurgie cardio-vasculară pediatrică, reprezentanţi ai Fundaţiei “Mecenat Chirurgie Cardiaque” din Franţa, va sosi vineri în Bucureşti pentru a pune bazele unui parteneriat iniţiat de Intermedicas. În cadrul acestuia, medicii vor efectua intervenţii chirurgicale pro-bono pentru cazurile sociale din România. Proiectul este iniţiat de Intermedicas în parteneriat cu Fundaţia Regina Maria, care vor co-finanţa intervenţiile chirurgicale astfel încât o mare parte dintre acestea să poată fi realizate în România, pentru a creşte numărul de beneficiari.

Intermedicas şi Fundaţia Regina Maria lansează o campanie de identificare a cazurilor sociale care au nevoie de intervenţii chirurgicale de urgenţă. “Posibilităţile efectuării intervenţiilor chirurgicale cardio-vasculare la copii sunt foarte limitate din punct de vedere logistic. În acest moment, nu există săli de operaţie pentru sugari şi copii mici în spitalele de stat din România. Considerăm că este şi responsabilitatea operatorilor din domeniul privat să contribuie la salvarea vieţilor pacienţilor români foarte tineri. Am decis, astfel, să luăm atitudine faţă de această situaţie şi să preluăm iniţiativa, astfel încât să putem acorda o şansă la viaţă copiilor cu malformaţii cardiace congenitale. Suntem onoraţi să colaborăm cu Fundaţia Mecenat Chirurgie Cardiaque din Franţa şi suntem recunoscători Fundaţiei Regina Maria că a acceptat să co-finanţeze, alături de noi, aceste intervenţii”, a spus Ana Maria Marian, managing director Intermedicas. 

Fundaţia Mecenat Chirurgie Cardiaque a fost înfiinţată în urmă cu 20 de ani de către un colectiv de medici inimoşi de la spitalul Necker, Paris, cu scopul de a strânge fonduri în vederea operării cazurilor disperate de copii cu cardiopatii congenitale din întreaga lume, care nu dispun de mijloace financiare să plătească costul operaţiei de corecţie a bolii congenitale. Fundaţia este finanţată din donaţii făcute de persoane particulare sau organizaţii caritabile şi în prezent operează aproximativ 200 de copii pe an. Operaţiile sunt efectuate în câteva centre ultra-specializate în chirurgie cardiacă din Franţa de către cei mai buni specialişti la nivel internaţional. 

Prof. Dr. Olivier Bical este Doctor în medicină la universitatea Pitié-Salpétrière, Paris (1978), chirurg specializat în cardiologie acreditat de Haute Autorité de Santé din Franţa, cu o experienţă de 40 de ani în spitale şi instituţii medicale de prestigiu. De asemenea, Dr. Bical este membru al Societăţii Franceze de chirurgie Toracică şi Cardiovasculară, membru al Asociaţiei Europene de Chirurgie cardio-toracică, membru în consiliul de administraţie al Fundaţiei  “Mécénat-Chirurgie cardiaque”, cavaler al Legiunii de Onoare şi autor al numeroase studii şi lucrări de referinţă în publicaţii de specialitate de renume internaţional. 

Dr. Ovidiu Nuţu este medic primar, doctor în ştiinţe medicale cu specializarea în chirurgie cardiovasculară şi toracică (acreditat de Haute Autorité de Santé – Franţa), membru al Societăţii Franceze de Chirurgie Toracică şi cardiovasculară, membru titular al Colegiului Francez de Chirurgie Cardiacă, membru al Societăţii Franceze de Cardiologie şi al Societatii Europene de Chirururgie Cardiacă (EACTS). În perioada 1984 – 1990 a făcut parte din echipa de chirurgi a spitalului Fundeni, după care au urmat cinci ani de experienţă în calitate de asistent universitar chirurgie cardio-vasculară în cadrul Universităţii de Medicină din Timişoara. După un masterat în ştiinţe chirurgicale cu specializarea în cord artificial şi transplant cardiac a performat în mai multe institutţii medicale de stat şi private din Franţa. Dr. Nuţu este, de asemenea, autor sau coautor la multiple tratate şi comunicări internaţionale. 

Surse: Mecenat Cardiaque, Intermedicas

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase