Home » D:News » O descoperire macabră la marginea Saharei, datând de 13.000 ani, cea mai veche dovadă a unui război etnic

O descoperire macabră la marginea Saharei, datând de 13.000 ani, cea mai veche dovadă a unui război etnic

Publicat: 15.07.2014
Rămăşiţele pământeşti ale unor oameni care au fost ucişi în urmă cu 13.000 de ani la marginea deşertului Sahara ar putea reprezenta dovezi ale primului război etnic din lume, afirmă cercetătorii de la British Museum din Londra.

Două schelete provenind din acel masacru comis în deşertul Sahara în jurul anului 11.000 î.e.n., în care şi-au pierdut viaţa 26 de persoane, vor fi expuse în noua galerie dedicată Egiptului Antic de la British Museum, alături de suliţele cu care au fost ucişi.

Oamenii de ştiinţă francezi colaborează cu reprezentanţii muzeului pentru a analiza alte câteva zeci de schelete care au fost găsite grupate, în anii 1960, în cimitirul Jebel Sahaba – unul dintre primele locuri funerare organizate – de pe malul estic al Nilului, în partea de nord a Sudanului.

Ei cred că acele rămăşiţe pământeşti, ce provin de la 60 de oameni – jumătate dintre ele prezintă urme de tăieturi pe oase -, atestă primele violenţe etnice apărute între comunităţile umane.

Luptele au fost cauzate probabil de dezastrele meteorologice provocate de ultima glaciaţie, care i-au obligat pe atacatori şi pe victimele lor să locuiască împreună într-o zonă relativ mică.

Renee Friedman, curator al muzeului britanic, a explicat pentru The Times că atacatorii şi victimele lor erau vânători-culegători care de obicei evitau violenţele mutându-se în alte regiuni atunci când o anumită zonă devenea suprapopulată.

După părerea ei, condiţiile reci şi uscate din Valea Nilului din acea epocă au declanşat acel conflict, în contextul în care tot mai mulţi oameni se mutau în aceeaşi zonă, într-un teritoriu înconjurat de deşert.

British Museum a achiziţionat în 2002 aceste schelete care au fost donate de Fred Wendorf, un arheolog american care a efectuat săpături arheologice în nordul Sudanului în anii 1960.

Cel puţin alte 60 de schelete au fost găsite şi examinate cu ajutorul noilor tehnologii. Unul dintre ele a fost găsit alături de 39 de fragmente de suliţe şi săgeţi.

Pe parcursul ultimilor doi ani, antropologii de la Universitatea Bordeaux din Franţa au descoperit cu ajutorul tehnologiei moderne zeci de urme de violenţă pe oasele victimelor, anterior trecute cu vederea.

Savanţii britanici vor să afle cât mai multe informaţii despre acei oameni, inclusiv sexul, vârsta şi dieta acestora.

Potrivit The Independent, cercetătorii de la Universitatea John Moores din Liverpool, Universitatea Alaska şi Universitatea Tulane din New Orleans cred că acei oameni făceau parte din populaţia subsahariană originală, strămoşii africanilor de culoare moderni.

Surse: Mediafax, Daily Mail, British Museum

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase