Home » D:News » Există şanse să oprim epidemia de SIDA? Ce cred experţii despre acest flagel

Există şanse să oprim epidemia de SIDA? Ce cred experţii despre acest flagel

Există şanse să oprim epidemia de SIDA? Ce cred experţii despre acest flagel
Publicat: 21.07.2014
Există unele şanse ca, până în anul 2030, epidemia de SIDA – care face ravagii în unele regiuni ale lumii – să poată fi stăvilită, arată un raport al Agenţiei pentru SIDA a Organizaţiei Naţiunilor Unite - UNAids. Dar, pentru a atinge acest scop, este necesară o intesificare a eforturilor: ritmul actual al intervenţiilor nu poate opri epidemia.

Numărul de noi cazuri de infeţie cu HIV şi numărul de decese din cauza SIDA au scăzut, arată raportul, ceea ce oferă unele speranţe că epidemia ar putea fi controlată. 

Dar menţinerea ritmului actual al scăderii  nu este de ajuns pentru a stăvili epidemia; pentru ca aceasta să ajungă sub control, sunt necesare eforturi internaţionale mai ample.

Una dintre marile probleme este accesul la medicamente antiretrovirale, care împiedică înmulţirea virusului HIV în celulele corpului, la cei infectaţi, şi astfel reduc mult riscul lor de a muri de SIDA. Organizaţia non-guvernamentală Medecins Sans Frontieres a avertizat că tocmai cei care au cel mai mult nevoie de aceste medicamente nu au acces la ele.

Între infecţia cu virusul HIV şi apariţia bolii propriu-zise, SIDA, care distruge sistemul imunitar şi permite apariţia a tot felul de boli – sindroame oportuniste, cum le numesc specialiştii – pot trece, în medie 10 ani. Tratamentul cu medicamente antiretrovirale, cât mai curând după diagnosticarea prezenţei HIV în organism, ţine sub control infecţia cu HIV; reduce numărul particulelor virale din organisnm, împiedică înmulţirea virusului şi scade astfel riscul de deces din cauza SIDA.

15 ţări – majoritatea din Africa sub-sahariană – „furnizează” trei sferturi dintre cazurile de noi infecţii cu HIV. Dar mare parte din populaţia acestor ţări nu are acces la medicamentele necesare.

Aproximativ 35 de milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate, la ora actuală, cu HIV, arată raportul. În 2013, au fost înregistrate 2,1 milioane de cazuri noi, cu 38% mai puţin comparativ cu anul 2001, când s-au înregistrat 3,4 milioane de noi cazuri.

Şi numărul deceselor din cauza SIDA  a scăzut, cu o treime în ultimii 3 ani, cele mai mari îmbunătăţiri înregistrându-se în Etiopia şi Africa de Sud. La ora actuală, aproximativ 1,5 milioane de persoane mor anual din cauza SIDA.

Progresele din ultimii 5 ani sunt mai mari decât cele realizate în cei 23 de ani anteriori, arată raportul. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut şi situaţia este departe de a fi roz.

Intensificarea măsurilor de diagnosticare timpurie a infecţiei cu HIV şi îmbunătăţirea accesului la medicamente antiretrovirale sunt elementele–cheie în oprirea răspândirii SIDA, spun specialiştii UnAids.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase