Home » D:News » Cum distrug părinţii dinţii copiilor dându-le „alimente sănătoase”

Cum distrug părinţii dinţii copiilor dându-le „alimente sănătoase”

Cum distrug părinţii dinţii copiilor dându-le „alimente sănătoase”
Publicat: 24.07.2014
Numeroşi copii se confruntă cu probleme stomatologice – uneori grave, necesitând chiar extracţia dinţilor - provocate de anumite obiceiuri alimentare permise sau chiar încurajate de părinţi. Unele alimente, considerate foarte sănătoase, pot avea totuşi efecte nocive asupra dinţilor copiilor, iar modul în care sunt consumate este un alt factor de risc pentru dinţi, spun experţii stomatologi.

Nu numai copiii din medii sărace suferă de o proastă sănătate a dinţilor, ci şi mulţi dintre copiii proveniţi din familii cu o situaţie materială bună, spun experţii britanici. Cauza o constituie necunoaşterea efectelor pe care le au asupra danturii anumite alimente, pe care părinţii le consideră sănătoase.

Astfel, unii părinţi nu le dau copiilor dulciuri în exces, dar le oferă ceea ce cred ei a fi o alternativă sănătoasă, şi anume fructe uscate – caise, curmale, stafide –, pe care copiii le ronţăie întruna între mese.

Or, aceste fructe conţin zahăr într-o formă foarte concentrată; în plus, fiind lipicioase, rămân mult timp pe suprafaţa dinţilor, ducând la deteriorarea acestora.

Cariile sunt produse prin două mecanisme: eroziunea acidă (deteriorarea smalţului dinţilor din cauza mediului acid din gură) şi reacţia bacteriilor din gură cu zaharurile.

Smalţul dinţilor de lapte ai copiilor este mai subţire decât cel al dinţilor permanenţi, aşa că este mai uşor deteriorat de substanţele acide. Nu numai băuturile răcoritoare acidulate sunt de vină, ci şi sucurile de fructe naturale, care conţin şi ele acizi. Deosebit de dăunător este obiceiul unor copii de a sorbi toată ziua suc de fructe prin pai sau din căniţele speciale, cu capac perforat; în acest caz, dinţii sunt timp îndelungat în contact cu sucul acid, ceea ce duce la eroziunea acidă a smalţului.

Şi laptele conţine un anumit tip de zahăr – lactoza – care interacţionează cu bacteriile din cavitatea bucală. Problemele apar atunci când laptele este în contact cu dinţii o perioadă lungă de timp, pe parcursul zilei. Există chiar o afecţiune specifică – numită „caria biberonului” – care apare atunci când copiilor mici li se dă să bea întruna câte un pic de lapte din biberon – o măsură la care unii părinţi recurg pentru a-i face pe cei mici să nu mai plângă. 

Nu numai tipul de alimente consumate reprezintă o problemă, ci şi modul în care sunt consumate. Dr. Nigel Carter, director executiv al British Dental Health Foundation, a explicat că, atunci când în loc de 3 mese pe zi se consumă 6-7 gustări, dinţii sunt  practic scăldaţi permanent în acid, nemaifiind timp suficient pentru ca saliva să neutralize acizii produşi şi să permită refacerea smalţului. 

În plus, părinţii tind să neglijeze adesea dinţii de lapte ai copiilor, considerând că aceştia vor cădea oricum, deci nu sunt foarte inmportanţi. Dimpotrivă, explică dr. Mervyn Druian, un medic specializat în stomatologie cosmetică şi reconstrucţii dentare. „Starea sănătăţii dinţilor la vârsta de 5 ani prezice cel mai bine cât de sănătoşi vor fi dinţii acelui om la maturitate. Există o perioadă de suprapunere, între 5 şi 9 ani, când în gura copilului se găsesc simultan atât dinţi de lapte, cât şi dinţi permanenţi. Aşa că bacteriile care distrug dinţii de lapte acţionează şi asupra dinţilor definitivi”, explică specialistul.

Experţii îi sfătuiesc pe părinţi să îşi deprindă copiii să bea mai curând apă decât sucuri de fructe sau băuturi răcoritoare, să vegheze la igiena dentară a copiilor şi să îi ducă pe aceştia la control stomatologic cel puţin o dată pe an.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase