Home » D:News » Un simplu test sangvin ar putea arăta dacă persoana respectivă are tendinţe sinucigaşe

Un simplu test sangvin ar putea arăta dacă persoana respectivă are tendinţe sinucigaşe

Un simplu test sangvin ar putea arăta dacă persoana respectivă are tendinţe sinucigaşe
Publicat: 03.08.2014
Un simplu test sangvin ar putea prezice riscul de sinucidere, potrivit cercetătorilor americani, care au descoperit un indicator genetic al vulnerabilităţii creierului la efectele stresului şi anxietăţii, informează AFP.

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au studiat modul în care anumite substanţe chimice, metilii, acţionează asupra genei SKA2, care joacă un rol cheie în suprimarea efectelor hormonilor stresului.

Potrivit specialiştilor, dacă funcţionarea acestei gene este afectată de o modificare chimică, creierul este incapabil să elimine efectele hormonilor secretaţi în momentele de stres şi anxietate, fapt care poate determina o persoană să se sinucidă.

Autorii studiului, publicat în American Journal of Psychiatry, au analizat mostre prelevate din 150 de creiere, unele care au aparţinut unor persoane sănătoase mintal, iar altele unor pacienţi care sufereau de maladii mintale şi care s-au sinucis.

Specialiştii au constatat că persoanele care s-au sinucis prezentau niveluri mari de substanţe chimice care afectaseră gena SKA2, împiedicând-o să elimine efectele hormonilor stresului.

Cercetătorii au analizat apoi eşantioane de sânge prelevate de la 325 de voluntari, pentru a vedea dacă este posibil să îi repereze – utilizând acelaşi biomarker – pe cei care prezentau un risc mare de sinucidere.

Utilizând acest biomarker, specialiştii au putut determina cu o acurateţe de 80 – 90% riscul ca o persoană să se gândească la sinucidere şi chiar să-şi concretizeze planul.

Testul va fi disponibil în 5-10 ani, este de părere profesorul Zachary Kaminsky, principalul autor al acestui studiu.

Sinuciderea este a zecea cauză a mortalităţii în SUA, potrivit National Action Alliance for Suicide Prévention, o organizaţie care are ca obiectiv reducerea numărului de sinucideri cu 20% în următorii 5 ani, prin identificarea persoanelor mai vulnerabile.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase