Home » D:News » Din comorile României: Curtea interioară a Cetăţii de Scaun a Sucevei se redeschide pentru vizitare (FOTO)

Din comorile României: Curtea interioară a Cetăţii de Scaun a Sucevei se redeschide pentru vizitare (FOTO)

Publicat: 07.08.2014
Cetatea de Scaun a Sucevei, închisă din luna aprilie din cauza lucrărilor de reabilitare, va fi redeschisă parţial pentru vizitare, urmând ca de miercuri să se poată vizita curtea interioară, iar până la sfârşitul lunii august, cetatea va găzdui şi două festivaluri, de artă medievală şi de rock.

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat, marţi, că cetatea este deschisă treptat pentru vizitare, pe măsură ce lucrările de reabilitare se finalizează şi că de miercuri va putea fi vizitată curtea interioară.

El a menţionat că în weekend vizitarea cetăţii se poate face pe parcursul întregii zile, în timp ce în zilele de lucru vizitarea este posibilă după ora 17.00, când angajaţii care lucrează la reabilitare îşi încheie ziua de lucru.

În curtea interioară a Cetăţii de Scaun a Sucevei s-a organizat, sâmbătă, festivitatea de deschidere a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Astrofizică, iar săptămâna viitoare urmează să se organizeze în cetate Festivalul Medieval, în timp ce la sfârşitul lunii august în cetate de va desfăşura Bucovina Rock Castle.

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost închisă pentru public din luna aprilie, din motive de securitate.

Cetatea de Scaun a Sucevei este restaurată printr-un proiect cu finanţare europeană în valoare de 52,59 milioane lei, din care 35,58 milioane lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene. Lucrările au vizat consolidarea versantului nordic şi refacerea unor părţi din cetate, construcţia actuală urmând să fie ridicată cu aproximativ 20 la sută, dar au loc lucrări şi la fortul central, zidul de incintă, zidul de contraescarpă şi se pregăteşte iluminatul cetăţii, amenajarea unei parcări cu 100 de locuri pentru autoturisme şi nouă pentru autocare, fiind construit un centru de informare, amenajate alei şi un punct de belvedere.

Cetatea de Scaun nu va fi refăcută în totalitate, ci doar părţile despre care există izvoare istorice, existând informaţii puţine care să arate detaliile acesteia şi doar că era „mare, frumoasă şi puternică”.

Piatra folosită la refacerea Cetăţii este adusă de la Ciumârna, din această zonă fiind adusă, potrivit istoricilor, piatra cu care s-a construit iniţial această cetate.

Pentru creşterea atractivităţii, potrivit proiectului, la intrarea în cetate vor fi proiectate umbre fragmentare de călăreţi, însoţite de zgomot specific, apoi umbre de gardieni şi zgomote ce imită străjeri în mişcare. Totodată, în cetate se va auzi un fond sonor de slujbă religioasă, urmat de prezentarea de umbre de domniţe cu fundal sonor de vorbe şi râsete. Pe diverşi pereţi ai cetăţii vor fi proiectate umbre de cavaleri luptându-se, un călău decapitând şi un executat cerând milă, gardieni rostogolind butoaie, un fierar turnând metal, iar în finalul spectacolului fascicule de fum pe care vor fi proiectate raze laser ce redau imaginea lui Ştefan cel Mare.

Licitaţia pentru restaurarea Cetăţii de Scaun a Sucevei a fost adjudecată de un consorţiu al cărui lider este General Construct SA Suceava alături de firmele sucevene Loial şi Restaco pentru partea de instalaţii şi, respectiv, restaurare şi Grup Corint Alba Iulia, care are experienţă în restaurarea unor monumente medievale.

Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificaţii al Moldovei, fiind edificată în perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375 -1391), primul atestat fiind un document din 10 februarie 1388, emis din „fortul muşatin” care a fost nucleul iniţial al Cetăţii de Scaun.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase